Terreingeneeskunde: Herontdekt, Kijken naar het geheel

Het biologisch terrein (milieu-interieur) is een onderdeel van de ‘terreingeneeskunde’ waarvoor met name de Franse fysioloog Claude Bernard (1813-1878), de Duitse arts en zoöloog Günther Enderlein (1872-1968) en de Franse arts en scheikundige Antoine Béchamp (1816-1908) de basis legden.

In die tijd woedde er tussen hen en de chemicus Louis Pasteur (1822-1895) een felle strijd. Pasteur postuleerde de microbentheorie: Het zijn de microben die ziekte en bederf veroorzaken. Zijn tegenstanders benadrukten even fel dat niet de microben maar de toestand van het biologisch terrein de belangrijkste factor was. Claude Bernards beroemde uitspraak Le terrain c’est tout, le microbe n’est rien vat dit mooi samen.

Pasteur had de grootste bek en verreweg de beste lobby bij industrie en politiek, hij ‘won’ de strijd. De meeste wetenschappers kozen Pasteurs kant; de microben werden onze vijand. Daarmee kwam de weg vrij voor antibiotica en vaccinaties. Jammer, want beide kampen hadden natuurlijk een punt.

Holisme en reductionisme

In essentie is de terreingenees-kunde een vorm van onderzoek, waarbij je primair kijkt naar het geheel. Het gaat niet om een specifieke medische diagnose voor bijvoorbeeld astma, reuma, Covid-19, MS, diabetes of depressie. Met een groothoeklens kijk je naar de verschillende fenomenen van het interne milieu, ook wel ‘biologisch terrein’ genoemd.

Het wetenschappelijk materialisme domineert nu de geneeskunde. Deze reductionistische kijk heeft de mens verregaand opgedeeld in steeds kleinere stukjes met bijbehorende specialismen: reumatologie, cardiologie, dermatologie, urologie, neurologie, psychiatrie et cetera. Voor elk orgaan een specialisme. Deze ‘telelens’-manier van kijken levert steeds meer kennis op over een steeds kleiner gebied. Wetenschappelijk en als verdienmodel heel interessant, maar de vraag is wel: hoe relevant is deze sterk opgedeelde werkelijkheid nog voor de patiënt?

Samenhang zichtbaar maken

Hebben die ruim tienduizend verschillende ziektebeelden mogelijk iets met elkaar gemeen? Voorbeeld: het blijkt dat ontsteking een gemeen-schappelijk mechanisme is dat een hoofdrol speelt bij vrijwel alle bekende ziekten.

Directe waarneming van het biologisch terrein

Een donkerveldmicroscoop geeft beelden van vers afgenomen bloed. Als het bloed niet gefixeerd wordt, is niet alleen de vorm maar ook de dynamiek goed te zien: Hoe beweeglijk zijn de witte bloedlichaampjes? Stil, traag of strijdbaar? Liggen de rode cellen vrij of zijn ze geklonterd? Geklonterde rode cellen en de vorming van netwerken van witte draden (fibrine) vormen vroege signalen van chronische laaggradige ontstekingen.

Deze vorm van kwalitatief onderzoek is een mooie aanvulling op het tellen van cellen, het kwantitatieve onderzoek. De patiënt ziet beelden van zijn eigen biologisch terrein en raakt meer betrokken bij zijn herstel. Beelden zijn minder abstract dan getallen van laboratoriumonderzoek.

Balans tussen scheiden en verbinden

Een onderdeel van het biologisch terrein, het ‘microbioom’ (dat is de totale populatie van micro-organismen in en op het lichaam) vertoont een intensieve uitwisseling met het microbioom van het biologisch terrein ‘buiten’ ons.

Deze waarnemingen kunnen ons paradigma verbreden en ecologische vraagstukken verder verbinden met onderzoek naar gezondheid en ziekte. De illusie van het afgescheiden zelf kan plaatsmaken voor een holistische visie die mens, dier, plant en bodem respecteert.

Parallel aan inzichten in het biologisch terrein wordt ook duidelijk dat het medisch farmaceutisch model (there is a pill for every ill) te éénzijdig is en mogelijk meer geschikt is voor de acute, spoedeisende geneeskunde.

Beheer van ons biologisch terrein

Door te kiezen voor ontstekingsremmende voeding, meer beweging en stressreductie, kan ontsteking worden verminderd. Low tech, low cost, low risk. Prof. Dean Ornish, onderzoeker aan de Universiteit van Californië, levert een degelijke wetenschappelijke onderbouwing van leefstijlinterventies. Zijn laatste boek Undo It geeft praktische handvaten. Hij toonde in 1990 al aan dat hartziekten omkeerbaar zijn met verandering van leefstijl.

Nederland

We zien een ontwikkeling waar het gezichtspunt van het biologisch terrein niet meer uitsluitend wordt vertegenwoordigd door natuurartsen, maar ook wordt opgepakt door universitaire onderzoekers: prof. Hanno Pijl is daarvan een goed voorbeeld. Deze endocrinoloog/diabetoloog heeft de wetenschappelijke onderbouwing geleverd van het voorkómen en genezen van diabetes type 2 met uitsluitend voeding en beweging.

Het kan dus heel goed zonder pillen. Deze ontwikkeling kan een begin zijn van een nieuwe terreingeneeskunde, waarin we niet meer ons interne biologisch terrein proberen te domineren met medicatie. En hoe zou het zijn als we tevens onze landbouwgronden en de gewassen die daarop groeien niet meer vergiftigen met bestrijdingsmiddelen?

Een geneeskunde die het biologisch terrein van mens en natuur herontdekt en verbindt.

 

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere artikelen van Medisch Dossier

Gastcolumn: Emoties kun je als voedsel verteren

Groeien met psychosynthese

De invloed van klanken op je lichaam

Essentiële oliën als luchtzuiveraar

Integral Eye Movement Therapy

Marktwerking en zorg?

Veel politici spreken zich uit over marktwerking in de zorg. Volgens sommigen helpt concurrentie om kosten te beteugelen. Volgens anderen leidt het juist tot meer kosten en minder kwaliteit. De uitspraken van voor- en tegenstanders zijn niet altijd onderbouwd. Ten...

Gastcolumn: Emoties kun je als voedsel verteren

Er is de afgelopen jaren een gestage toename te zien van het aantal mensen dat psychische aandoeningen ontwikkelt.1 Dat is zorgelijk, maar eigenlijk ook relatief eenvoudig te veranderen. De kern van het probleem is dat veel mensen hun emoties niet adequaat kunnen...

De borsten

Zacht, rond, fier, stevig, klein, hangend, veranderd of zelfs afwezig na een operatie… Borsten zijn er in vele prachtige soorten en maten. Ze bestaan uit vetweefsel, bindweefsel, ligamenten én borstklieren; elke borst is gevuld met zo’n vijftien tot twintig lobben die...

Holistische hulp bij een kinderwens

Zwanger worden, het lijkt zo vanzelfsprekend. Toch heeft 1 op de 5 stellen vruchtbaarheidsproblemen - en dat worden er steeds meer. In haar praktijk begeleidt Ingrid Schoonveld vrouwen met een onvervulde kinderwens. Schoonveld werkte al jaren in de communicatiesector...

Beter naar je gevoel (leren) luisteren deel 2

In het eerste deel van dit tweeluik las je waarom het een uitdaging kan zijn om naar je gevoel te luisteren. In dit tweede deel gaan we in op het maken van gezonde voedingskeuzen, door een situatie te creëren waarin je op je gevoel kunt leren vertrouwen. Belangrijke...

Medisch Dossier avatar

Over de auteur

Lees meer artikelen van Medisch Dossier