Topfit

Powerliftster Pat Reeves was twee keer door de artsen opgegeven vanwege kanker. Maar ze overleefde dankzij een combinatie van training en een rauw veganistisch dieet.

Pat Reeves is geen doorsnee vrouw van 72. Ze maakt dagen van veertien uur, verdeelt haar tijd tussen Engeland, de VS en Duitsland en heeft op het moment van schrijven pas voor het eerst meegedaan aan de jaarlijkse Britse kampioenschappen powerlifting. Daar verdedigde ze met succes de wereldtitel voor haar leeftijd en gewicht, en sleepte ze haar zoveelste prijs in de wacht.
Pat is eraan gewend verwachtingen te overtreffen. In de jaren tachtig overleefde ze een slechte kankerprognose, en in de jaren negentig deed ze dat opnieuw, ook al weigerde ze chemotherapie. Ze zegt bovendien dat ze haar osteoporose tot staan heeft gebracht zonder conventionele behandeling.
Wat is haar geheim?

Veganistische voeding
‘Me richten op voeding, met name rauwe, “levende” voedingsmiddelen.’ Dat heeft Pat naar eigen zeggen geholpen om te overleven en al die jaren gezond te blijven. Voedingsmiddelen heten levend als ze niet zijn gekookt; daardoor zouden ze meer voedingsstoffen bevatten. ‘En beweging. Niemand kan gezond blijven zonder lichaamsbeweging,’ zegt ze.
Pat kreeg in 1983, toen ze 38 was, te horen dat ze een hersentumor had waaraan ze niet geopereerd kon worden. Ze had nog ongeveer anderhalf jaar te leven. ‘Het was erfelijk,’ zegt Pat. ‘Uit onderzoeken was gebleken dat ik 85 procent kans had om voor mijn veertigste kanker te krijgen. Die voorspelling bleek ijzingwekkend nauwkeurig.’
Ze kreeg te horen dat chemotherapie haar niet zou genezen, maar wel haar leven kon verlengen. Maar ze koos niet voor deze behandeling en besloot in plaats daarvan haar tijd en energie te steken in het zoeken naar alternatieve behandelingen, en zo kwam ze uit bij voeding.
‘Ik zocht contact met zo veel mogelijk natuurlijke therapeuten van over de hele wereld,’ vertelt Pat. ‘Velen adviseerden een rauw, plantaardig dieet.’
Pat was toen al vegetariër, maar op grond van deze adviezen besloot ze een streng veganistisch en rauw dieet te gaan volgen met veel noten, zaden, groene groenten en gezonde vetten zoals kokos- en olijfolie. Ze deed granen, suikers, zuivel en alle gekookte en bewerkte voedingsmiddelen in de ban, en koos voedingsmiddelen die boordevol voedingsstoffen zaten en goed te verteren waren.
‘Het lichaam kan niet tegelijk voedsel verteren en aan herstel werken. Daarom moest ik mijn lichaam voedingsmiddelen geven die eenvoudig verteerbaar en opneembaar waren, zodat het kon werken aan mijn herstel,’ zegt Pat.
Die denkwijze bracht Pat ook op het spoor van vasten. Ze volgde de kuur van Rudolf Breuss. Deze Oostenrijkse natuurgeneeskundige ontwikkelde een sapkuur van 42 dagen, bedoeld om ‘het lichaam te voeden maar de kanker uit te hongeren.’ De kuur omvat speciale biologische groentesappen en verschillende soorten kruidenthee, en geen vaste voedingsmiddelen.
Pat volgde dit gedurende de aanbevolen 42 dagen, en daarna zette ze dagelijks versgeperste groene sappen op het menu, drie of vier keer per dag. Daar zweert ze nog steeds bij.
Ze begon ook met dagelijkse lichaamsbeweging. ‘Tot mijn 38e had ik nooit gesport,’ vertelt Pat. ‘Ik begon met hardlopen. Tot ik uiteindelijk gemiddeld 160 km per week liep.’

Goed en slecht nieuws
Pats totale toewijding aan een rauw, veganistisch, plantaardig dieet en actieve leefstijl werd uiteindelijk beloond. Ze had de hulp ingeroepen van een ‘briljante Canadese immunoloog’, die haar herstelproces begeleidde. Een jaar na de sombere diagnose had hij goed nieuws voor haar: haar hersentumor was geslonken. ‘Weer een jaar later was er niets meer te vinden,’ vertelt Pat.
In de jaren daarna genoot ze van een goede gezondheid en ze veranderde in die tijd zelfs in een talentvolle sportvrouw. Ze won verschillende marathons en stapte toen over op bodybuilding, en uiteindelijk op powerlifting. Powerlifting is een krachtsport waarbij beoefenaars proberen zo veel mogelijk gewicht met een squat (hurkzit), bankdruk (liggend) en deadlift (in één beweging) boven het hoofd te tillen.
Pat hield zich aan haar plantaardige dieet, hoewel dat ongebruikelijk is voor powerlifters, en de kanker bleef tien jaar lang weg. In die periode werd ze voedingstherapeut, omdat ze zo verbaasd was over wat ze zelf met haar eigen gezondheid ervaren had.
Maar in 1994, na een stressvolle periode in haar leven, bleek Pat een tumor in haar knie te hebben: osteosarcoom (botkanker). Al snel ontwikkelde ze meerdere tumoren, veertien in totaal. Ook kreeg ze vier keer een hartinfarct en drie keer een TIA (transcient ischaemic attack of ’mini’-beroerte), die samenhingen met de botkanker. De artsen gaven haar nog een paar maanden.
Maar opnieuw weigerde Pat de uitzichtloze prognose te accepteren. In plaats daarvan ging ze aan de slag en bracht alles in praktijk wat ze in de tien jaar daarvoor over voeding en gezondheid geleerd had.

Nooit opgeven
Pat begon weer met een streng dieet, dat bestond uit intermitterend vasten (slechts twee keer per dag eten met maximaal zes uur tussen beide maaltijden) en voornamelijk rauwe, levende voedingsmiddelen, zoals gekiemde zaden en tarwegras. Dit had ze kort daarvoor leren kennen via Elaine Bruce, directeur van het Britse Centrum voor Levende Voedingsmiddelen.
‘Voeding die leeft, gaat groeien als je water toevoegt, zoals broccolizaad of sla met de wortels er nog aan, en het is rijk aan voedingsstoffen. Ik liet de zaden in potjes ontkiemen en voegde de levende voedingsmiddelen aan mijn sappen toe,’ legt Pat uit. ‘Rauwe voeding hoeft niet altijd “levend” te zijn,’ voegt ze eraan toe.
Pat vulde haar dieet aan met hoge doses antioxidanten, zoals vitamine C en co-enzym Q10 (ubiquinol). Ook probeerde ze kruidengeneeskunde, onder begeleiding van een therapeut, waarbij ze bijvoorbeeld meidoornextract, Terminalia arjuna en Astragalus membranaceus (vlezige hokjespeul) nam om haar hart te ondersteunen.
Maar wat Pat misschien wel het meest geholpen heeft, was haar houding: ze bleef altijd positief en hield stug vol. ‘Ik bleef voortdurend trainen, vechten en werken,’ zegt Pat. ‘Ik heb een sterke drang om te winnen.’

Zegetocht
Hoewel Pat een lange en moeizame strijd tegen kanker heeft moeten voeren, lijkt het erop dat ze aan de winnende hand is. ‘Ik voel me geweldig,’ zegt Pat. ‘Ik heb heel veel energie en mijn toestand is al zes of zeven jaar stabiel. De tumoren zitten er nog, maar ze zijn niet actief. En de ziekte heeft niet opnieuw de kop opgestoken.’
Tegenwoordig is Pat actief als voedingstherapeut en functioneel geneeskundige (kijkt naar de hele patiënt), en helpt ze anderen met chronische aandoeningen. Ze is niet alleen werkzaam in het Verenigd Koninkrijk, maar ook in de VS en Duitsland. Daarnaast is ze algemeen secretaris van de Britse Vereniging voor Drugsvrij Powerliften.
Ze volgt nog steeds een rauw, plantaardig dieet. ‘Ik heb zelfs geen fornuis meer in mijn huis,’ vertelt ze. Maar ze is niet zo streng meer als vroeger, en een- of tweemaal per week voegt ze gekookte voedingsmiddelen zoals tempé aan haar maaltijden toe. ‘Het moet geen levenslange straf worden,’ zegt ze. ‘En het dieet 80 tot 90 procent volgen moet voldoende bescherming bieden en een omgeving creëren die het de kanker moeilijk maakt om weer te gaan groeien.’
Wat powerliften betreft heeft Pat nog geen plannen om in de nabije toekomst te stoppen. Net bekomen van haar laatste succes is ze alweer aan het trainen voor de volgende poging een wereldrecord te breken.
Joanna Evans

U kunt meer lezen over Pats reis naar gezondheid in haar boek A living miracle en op haar website www.foodalive.org.

Kiemen is kinderspel
Pat zweert bij gekiemde ‘levende voedingsmiddelen’, zoals gekiemde broccoli, zonnebloemzaden, boekweit en sla. Hier volgt haar uitleg van het kiemen.

Wat hebt u nodig?
Grote glazen potten (weckpotten zijn geschikt) met een hals waar uw hand doorheen past;
Neteldoek of nylongaas, en elastieken of touw om de bovenkant van de pot af te sluiten;
Een rek waarop de potten in een hoek van 45 graden kunnen uitlekken;
U kunt ook speciale kiempotten kopen in gezondheidswinkels; dan hebt u gegarandeerd een goed resultaat. Ook zijn er speciale kiemschalen te koop: meestal een set ronde of vierkante schalen die u kunt stapelen als etages.

Kiemen doet u zo:
1. Doe de benodigde hoeveelheid zaden/bonen/granen in een pot en zorg ervoor dat ze royaal met water bedekt zijn.
2. Laat ze ongeveer acht uur weken (iets langer kan geen kwaad).
3. Giet af en spoel grondig onder stromend water, zodat de zaden door het water worden geschud/omgewoeld. Hierdoor spoelt eventueel aanwezige wilde gist weg.
4. Zorg dat al het achtergebleven water weg kan door de pot in een hoek van 45 graden op het rek te plaatsen.
5. Zet de pot op een goede groeiplek: het aanrecht van een warme, voldoende geventileerde keuken is de beste plek voor het kiemen. Vermijd een zonnige vensterbank, radiator of warmwaterinstallatie: op zo’n plek verdrogen de kiemen. In de winter moet u oppassen voor koude tocht en bevriezing.
6. Spoel de kiemplantjes één keer per dag en laat ze daarna uitlekken. Doe dat 2-5 dagen lang, of totdat ze geschikt zijn om te eten. Bij warm weer moet u ze twee keer per dag spoelen.

Tarwegrassap van Pat
Tarwegras was een van de fundamenten van Pats antikankerprogramma. Hier volgen drie eenvoudige recepten voor tarwegrassap van haar website www.foodalive.org.

1. 4 wortels, 4 stengels bleekselderij, 4 spinaziebladeren, 2 appels en een bosje tarwegras met een omtrek van 7-10 cm: pureer alles tot sap.
2. 2 sinaasappels, 1 banaan, 1 avocado zonder pit, 1 limoen en een bosje tarwegras met een omtrek van 7-10 cm: pureer alles tot sap.
3. 3 kiwi’s, 3 abrikozen, 250 gram aardbeien, 150 gram ananasstukjes en een bosje tarwegras met een omtrek van 7-10 cm: pureer alles tot sap.

Pats oefeningen voor sterke botten
Behalve dat Pat twee keer een slechte kankerprognose heeft overleefd, zegt ze ook dat ze osteoporose heeft voorkomen. Dat is haar gelukt dankzij haar rauwe, plantaardige dieet, dat rijk is aan ‘levende voedingsmiddelen’ en door met gewichtheffen te beginnen, een vorm van anaerobe krachttraining.
‘Een botdichtheidsmeting liet zien dat het slecht met me gesteld was,’ zegt Pat. Maar ze weigerde medicijnen en had er het volste vertrouwen in dat ze haar toestand kon verbeteren met voeding en training.
‘In die periode ontdekte ik levende voedingsmiddelen en zo veranderde mijn inname van mineralen compleet.’ Ze ontdekte ook dat haar anaerobe training ‘op een positieve manier grote invloed had op mijn botdichtheid’.
Haar artsen hadden zo hun bedenkingen of Pats aanpak iets zou uithalen, maar uit de ene scan na de andere bleek onmiskenbaar dat haar botweefsel zich herstelde: haar botdichtheid nam weer toe.
Maar u hoeft geen gewichtheffer te worden voor sterkere botten. Pat is inmiddels voedingstherapeut en functioneel geneeskundige, en ze adviseert een aantal eenvoudige oefeningen voor sterkere botten. U hebt geen zware gewichten nodig; doe gewoon tweemaal daags de volgende oefeningen:
1. 1 minuut (touwtje)springen: kan ook zonder touw
2. 1 minuut stappen: afwisselend de ene en andere voet omhoogbrengen
3. 1 minuut van links naar rechts springen
4. 1 minuut lunges of uitvalspassen; wissel linker- en rechterbeen af
5. 1 minuut opdrukken (vanuit de knieën)
6. 1 minuut schouderdrukken met hammer grip: de gewichten vanaf schouderhoogte recht naar boven tillen, de handpalmen naar binnen gericht
7. 1 minuut bicep curls
Voor oefening 4, 6 en 7 kunt u korte halters (dumbbells) of flesjes water als gewicht gebruiken.

Nuttige adressen en bronnen:
Pat Reeves: www.foodalive.org
The Breuss cancer cure (Books Alive, Bantam, 1995), online verkrijgbaar
Het Britse Centrum voor Levende Voedingsmiddelen: www.livingfoods.co.uk

 

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere artikelen van Joanna Evans

Alternatieven: Stress

Endometriose

Artritis genezen?

Puur en simpel

De kracht van de geest

Marktwerking en zorg?

Veel politici spreken zich uit over marktwerking in de zorg. Volgens sommigen helpt concurrentie om kosten te beteugelen. Volgens anderen leidt het juist tot meer kosten en minder kwaliteit. De uitspraken van voor- en tegenstanders zijn niet altijd onderbouwd. Ten...

Gastcolumn: Emoties kun je als voedsel verteren

Er is de afgelopen jaren een gestage toename te zien van het aantal mensen dat psychische aandoeningen ontwikkelt.1 Dat is zorgelijk, maar eigenlijk ook relatief eenvoudig te veranderen. De kern van het probleem is dat veel mensen hun emoties niet adequaat kunnen...

De borsten

Zacht, rond, fier, stevig, klein, hangend, veranderd of zelfs afwezig na een operatie… Borsten zijn er in vele prachtige soorten en maten. Ze bestaan uit vetweefsel, bindweefsel, ligamenten én borstklieren; elke borst is gevuld met zo’n vijftien tot twintig lobben die...

Holistische hulp bij een kinderwens

Zwanger worden, het lijkt zo vanzelfsprekend. Toch heeft 1 op de 5 stellen vruchtbaarheidsproblemen - en dat worden er steeds meer. In haar praktijk begeleidt Ingrid Schoonveld vrouwen met een onvervulde kinderwens. Schoonveld werkte al jaren in de communicatiesector...

Beter naar je gevoel (leren) luisteren deel 2

In het eerste deel van dit tweeluik las je waarom het een uitdaging kan zijn om naar je gevoel te luisteren. In dit tweede deel gaan we in op het maken van gezonde voedingskeuzen, door een situatie te creëren waarin je op je gevoel kunt leren vertrouwen. Belangrijke...

Joanna Evans avatar

Over de auteur

Joanna is al meer dan 20 jaar werkzaam als psychotherapeut voor volwassenen en kinderen, met een specifieke expertise in traumabehandeling. Haar werk is gepubliceerd door Parent Co. Joanna heeft altijd een liefde gehad voor schrijven, wat van jongs af aan al aanwezig was. In haar vrije tijd geniet ze ervan om samen met haar echtgenoot langs de zuidoostkust van de Verenigde Staten te reizen, in elk seizoen, zelfs tijdens de hete en vochtige zomer.
Lees meer artikelen van Joanna Evans