Van de Hoofdredactie: Barre tijden

Het Westen beleeft roerige economische tijden. Regeringen zijn bankroet en bezuinigen op overheidsuitgaven. In Groot-Brittannië betekent dit voor de regering Cameron een speciale uitdaging. Daar is de National Health Service (NHS) niet alleen voor velen ‘melkkoe nummer een’ − die de belastingbetaler jaarlijks 100 miljard pond (120 miljard euro) kost − maar ook is die bijna een heilige koe en lijkt hij dus onaantastbaar.

Premier Cameron gaf dit min of meer toe toen hij verklaarde dat hij de NHS zou vrijwaren van de enorme financiële kortingen op alle andere departementen. Ondanks deze publiekelijke verklaring in 2009 heeft hij het organisatiebureau McKinsey & Co gevraagd te zoeken naar kostenbesparingen in de zorg. In hun advies noemden zij besparingsmogelijkheden tot zo’n 20 miljard pond op ‘relatief ineffectieve’ behandelingen. Dit kon worden bereikt in een periode van vijf jaar door inefficiënte procedures en ‘relatief onwerkzame’ behandelingen te schrappen.

Veel geneeskundige therapieën en medicijnen zijn natuurlijk relatief onwerkzaam − en er bestaan alternatieven die effectiever en goedkoper zijn, zoals het ministerie van Volksgezondheid begint te beseffen. Voorbijgaand aan de intimidatietactieken van sommige artsen en academici zijn politici en NHS-bureaucraten bereid om meer effectieve alternatieven te introduceren. Onlangs hebben ze daarvan een selectie gemaakt. Een aantal therapieën die onder de loep werden genomen, waren ooit onderwerp in dit tijdschrift.

De Britse regering is niet de enige die bezig is met hervormingen. IJsland − dat er financieel zelfs nog slechter voor staat − is nog veel verder met het introduceren van alternatieve therapieën in hun gezondheidszorgsysteem. Een van de bij WDDTY − ons Engelse moederblad − betrokken deskundigen treedt daarbij op als adviseur. Canada heeft een discussienota gepubliceerd over alternatieven die kunnen worden geïntroduceerd als complementaire therapie in hun gezondheidszorgsysteem. De Nederlandse wijzigingen in het zorgstelsel zijn te vinden op de website van het ministerie van Volksgezondheid, www.veranderingenindezorg.nl.

Vitaminesupplementen − het onderwerp van het Dossier-artikel in dit nummer − spelen een cruciale rol in het nieuwe Britse regeringsstandpunt omtrent de gezondheidszorg. Dit is in tegenspraak met het standpunt dat EU-ambtenaren nog steeds innemen, die de sterkte van supplementen en nieuwe toepassingen willen beteugelen. Artsen halen ongetwijfeld weer hun standaardargument van stal, namelijk dat we alle voedingsstoffen kunnen halen uit ons dagelijks eten. Dat is alleen in theorie waar. In werkelijkheid heeft ons voedsel zo weinig voedingswaarde dat we supplementen nodig hebben.

Strikt genomen zijn de meesten van ons ondervoed. Dit feit draagt mede bij aan de wereldwijd groeiende kosten van de gezondheidszorg, omdat het ziekten in stand houdt − waar dan weer medicijnen voor worden gebruikt in plaats van de oorzaak te achterhalen.

Bryan Hubbard

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere artikelen van Lynne McTaggart

Voorwoord: De waarheid bestaat niet

Reflectie: Mediteren tegen Alzheimer

Voorwoord: Gekke vrouwen

Voorwoord: Het einde van allergieën

Op de Vloer

Marktwerking en zorg?

Veel politici spreken zich uit over marktwerking in de zorg. Volgens sommigen helpt concurrentie om kosten te beteugelen. Volgens anderen leidt het juist tot meer kosten en minder kwaliteit. De uitspraken van voor- en tegenstanders zijn niet altijd onderbouwd. Ten...

Gastcolumn: Emoties kun je als voedsel verteren

Er is de afgelopen jaren een gestage toename te zien van het aantal mensen dat psychische aandoeningen ontwikkelt.1 Dat is zorgelijk, maar eigenlijk ook relatief eenvoudig te veranderen. De kern van het probleem is dat veel mensen hun emoties niet adequaat kunnen...

De borsten

Zacht, rond, fier, stevig, klein, hangend, veranderd of zelfs afwezig na een operatie… Borsten zijn er in vele prachtige soorten en maten. Ze bestaan uit vetweefsel, bindweefsel, ligamenten én borstklieren; elke borst is gevuld met zo’n vijftien tot twintig lobben die...

Holistische hulp bij een kinderwens

Zwanger worden, het lijkt zo vanzelfsprekend. Toch heeft 1 op de 5 stellen vruchtbaarheidsproblemen - en dat worden er steeds meer. In haar praktijk begeleidt Ingrid Schoonveld vrouwen met een onvervulde kinderwens. Schoonveld werkte al jaren in de communicatiesector...

Beter naar je gevoel (leren) luisteren deel 2

In het eerste deel van dit tweeluik las je waarom het een uitdaging kan zijn om naar je gevoel te luisteren. In dit tweede deel gaan we in op het maken van gezonde voedingskeuzen, door een situatie te creëren waarin je op je gevoel kunt leren vertrouwen. Belangrijke...

Lynne McTaggart avatar

Over de auteur

What Doctor’s Don’t Tell You, het moederblad van Medisch Dossier is eind 1998 opgericht door Lynne McTaggart samen met haar man Bryan Hubbard. Daarnaast is McTaggart toonaangevend wetenschapsjournalist en auteur van meerdere succesvolle boeken. Ook is zij woordvoerder op het gebied van bewustzijn, kwantumfysica en geneeskunde.
Lees meer artikelen van Lynne McTaggart