Van de hoofdredactie – Oude pillen voor nieuwe ziektes

Internetverslaving is hard op weg om een nieuwe psychische ziekte te worden, en daarmee boort de farma-industrie een hele nieuwe markt aan.

Een van de tactieken van de farmaceutische industrie om meer pillen te verkopen is het creëren van nieuwe ziektes. Een klassiek voorbeeld dat mij te binnen schiet is de ‘sociale fobie’, die zo’n tien jaar geleden ineens furore maakte.

Nu hebben we een nieuwe ziekte, wederom dankzij de psychiatrie. Ze heet internetverslaving: verslaafd is iedereen die meer dan 38 uur per week op internet zit op een sociaal platform als Facebook of bezig met sms’en. Ook al klinkt iets meer dan vijf uur per dag nogal veel, als men deze maatstaf hanteert, dan zijn de meeste tieners al verslaafd.

De meesten van ons zijn het er waarschijnlijk over eens dat urenlang op Facebook zitten irritant en zelfs asociaal is, maar weinigen zullen in zo’n geval vinden dat onze tieners er een zwaar medicijn als Prozac voor moeten slikken. Toch zal internetverslaving vanaf volgend jaar een compulsief-impulsieve spectrumstoornis zijn, die met medicijnen behandeld kan worden. Dit alles valt te lezen in het artikel in ‘dossier’ van dit nummer.

Wie denkt dat het niet zo’n vaart zal lopen, kan beter op zijn hoede zijn. De American Psychiatric Association gelooft dat internetverslaving depressie veroorzaakt. Er lijkt ook zeker substantieel bewijs te zijn voor een verband tussen depressie en excessief internetgebruik, maar dat zegt nog niet wat oorzaak en wat gevolg is. Het is eerder zo dat depressieven en sociaal onaangepasten buitensporig gebruik van internet maken, en die waren waarschijnlijk al depressief. Daarbij zijn we ervan overtuigd dat online gamen en porno kijken dan niet echt helpen, maar dat is niet het punt.
Het is verbijsterend dat farmaceutische bedrijven een hele nieuwe generatie aan de pillen wil hebben. Hoewel, bij nader inzien klopt dat ook weer niet, dat‘verbijsterend’, want het is precies wat een door winst gedreven bedrijfstak doet. Hoe dan ook is het zorgelijk dat de psychiaters maar al te graag meegaan in ‘dit nieuwe afzetgebied’ en dat vanuit de overheid niemand een halt toeroept aan het drogeren van onze tieners.

Bryan Hubbard

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere artikelen van Lynne McTaggart

Voorwoord: De waarheid bestaat niet

Reflectie: Mediteren tegen Alzheimer

Voorwoord: Gekke vrouwen

Voorwoord: Het einde van allergieën

Op de Vloer

Marktwerking en zorg?

Veel politici spreken zich uit over marktwerking in de zorg. Volgens sommigen helpt concurrentie om kosten te beteugelen. Volgens anderen leidt het juist tot meer kosten en minder kwaliteit. De uitspraken van voor- en tegenstanders zijn niet altijd onderbouwd. Ten...

Gastcolumn: Emoties kun je als voedsel verteren

Er is de afgelopen jaren een gestage toename te zien van het aantal mensen dat psychische aandoeningen ontwikkelt.1 Dat is zorgelijk, maar eigenlijk ook relatief eenvoudig te veranderen. De kern van het probleem is dat veel mensen hun emoties niet adequaat kunnen...

De borsten

Zacht, rond, fier, stevig, klein, hangend, veranderd of zelfs afwezig na een operatie… Borsten zijn er in vele prachtige soorten en maten. Ze bestaan uit vetweefsel, bindweefsel, ligamenten én borstklieren; elke borst is gevuld met zo’n vijftien tot twintig lobben die...

Holistische hulp bij een kinderwens

Zwanger worden, het lijkt zo vanzelfsprekend. Toch heeft 1 op de 5 stellen vruchtbaarheidsproblemen - en dat worden er steeds meer. In haar praktijk begeleidt Ingrid Schoonveld vrouwen met een onvervulde kinderwens. Schoonveld werkte al jaren in de communicatiesector...

Beter naar je gevoel (leren) luisteren deel 2

In het eerste deel van dit tweeluik las je waarom het een uitdaging kan zijn om naar je gevoel te luisteren. In dit tweede deel gaan we in op het maken van gezonde voedingskeuzen, door een situatie te creëren waarin je op je gevoel kunt leren vertrouwen. Belangrijke...

Lynne McTaggart avatar

Over de auteur

What Doctor’s Don’t Tell You, het moederblad van Medisch Dossier is eind 1998 opgericht door Lynne McTaggart samen met haar man Bryan Hubbard. Daarnaast is McTaggart toonaangevend wetenschapsjournalist en auteur van meerdere succesvolle boeken. Ook is zij woordvoerder op het gebied van bewustzijn, kwantumfysica en geneeskunde.
Lees meer artikelen van Lynne McTaggart