Van de hoofdredactie: vette winst

Twee reusachtige industrietakken bundelen hun krachten om de cholesteroltheorie overeind te houden.

Van binnenuit wordt de geneeskunde aangevreten door het feit dat artsen soms twee heren dienen: de patiënten en de aandeelhouders in de farmaceutische industrie. In een ideaal kapitalistisch systeem hoeft dat geen probleem op te leveren. Daarin worden namelijk de allerbeste middelen het populairst omdat ze het best werken, en worden de producent en diens aandeelhouders dus beloond.
Helaas opereert de geneeskunde echter niet als een vrije markt. De patiënt – of, in marketingtermen, de consument – heeft helemaal geen keuze. In zijn plaats neemt de dokter, in de rol van de expert, de aankoopbeslissing. Dat doet hij soms op basis van marginale of zelfs totaal afwezige bewijzen. En aangezien de weg naar de markt via deze dokters verloopt, maakt de geneesmiddelfabrikant daar gebruik van. Hij sponsort ‘onderzoeken’ die nauwelijks meer zijn dan pr, hij organiseert ‘conferenties’ in exotische oorden, hij ‘sponsort’ de spreekkamer van de dokter met gratis pc’s en andere kadootjes. Ook betaalt hij de dokter voor deelname aan ‘marketingtrials in een vroege fase’: een effectieve manier om een nieuw middel te lanceren.
De waarheid en de wetenschappelijke methodiek worden verdraaid en uiteindelijk mooier voorgesteld om de verkoop van een geneesmiddel te bevorderen, zodat de aandeelhouder wordt beloond. De waarheid speelt de tweede viool ten opzichte van de winst, in een niet geheel vrije markt. Het beste product wint lang niet altijd, maar des te vaker het product dat met de meeste kracht wordt gepromoot. Als er miljarden dollars en euro’s winst voor farmaceuten op het spel staan, dan heb je een probleem. En als er zelfs twee krachtige industrietakken betrokken zijn, dan ontstaat er een zwart gat waar de waarheid niet uit naar boven kan komen, omdat de hang naar winst veel te machtig is.
Dat is wat er met de cholesteroltheorie is gebeurd, het onderwerp van ons hoofdartikel deze maand. Die theorie houdt in dat als je veel vetten eet, je gehalte LDL-cholesterol (ofwel ‘slecht’ cholesterol) stijgt. Dat ‘slechte’ cholesterol blijft aan je arteriewanden plakken totdat deze verstopt raken en dat kan een hartaanval veroorzaken.
Die theorie heeft twee reusachtige markten veroorzaakt: die voor statines (cholesterolsyntheseremmers) – de meest winstgevende geneesmiddelsoorten ter wereld – en die voor magere voedingsmiddelen, waarin ook miljarden dollars en euro’s per jaar omgaan.
De cholesteroltheorie is niet waar: hij is al vele malen ontkracht door de schaarse onafhankelijke onderzoeken die tegen de stroom in toch het licht mogen zien. Uit het nieuwste onderzoek blijkt zelfs dat het ‘slechte’ cholesterol helemaal niet slecht is. Het heeft een sleutelrol in het genezingsproces bij ontstekingen en bij de preventie van een hartaanval. En naarmate we ouder worden, krijgt cholesterol een nog grotere rol. Het helpt spierkracht op te bouwen en houdt onze hersenen scherp. De aanval op het ‘slechte’ cholesterol zou wel eens de oorzaak achter de toename van dementie onder ouderen kunnen blijken. En ook zou hij juist datgene kunnen veroorzaken waar hij ons voor moet beschermen.

Bryan Hubbard

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere artikelen van Lynne McTaggart

Voorwoord: De waarheid bestaat niet

Reflectie: Mediteren tegen Alzheimer

Voorwoord: Gekke vrouwen

Voorwoord: Het einde van allergieën

Op de Vloer

Marktwerking en zorg?

Veel politici spreken zich uit over marktwerking in de zorg. Volgens sommigen helpt concurrentie om kosten te beteugelen. Volgens anderen leidt het juist tot meer kosten en minder kwaliteit. De uitspraken van voor- en tegenstanders zijn niet altijd onderbouwd. Ten...

Gastcolumn: Emoties kun je als voedsel verteren

Er is de afgelopen jaren een gestage toename te zien van het aantal mensen dat psychische aandoeningen ontwikkelt.1 Dat is zorgelijk, maar eigenlijk ook relatief eenvoudig te veranderen. De kern van het probleem is dat veel mensen hun emoties niet adequaat kunnen...

De borsten

Zacht, rond, fier, stevig, klein, hangend, veranderd of zelfs afwezig na een operatie… Borsten zijn er in vele prachtige soorten en maten. Ze bestaan uit vetweefsel, bindweefsel, ligamenten én borstklieren; elke borst is gevuld met zo’n vijftien tot twintig lobben die...

Holistische hulp bij een kinderwens

Zwanger worden, het lijkt zo vanzelfsprekend. Toch heeft 1 op de 5 stellen vruchtbaarheidsproblemen - en dat worden er steeds meer. In haar praktijk begeleidt Ingrid Schoonveld vrouwen met een onvervulde kinderwens. Schoonveld werkte al jaren in de communicatiesector...

Beter naar je gevoel (leren) luisteren deel 2

In het eerste deel van dit tweeluik las je waarom het een uitdaging kan zijn om naar je gevoel te luisteren. In dit tweede deel gaan we in op het maken van gezonde voedingskeuzen, door een situatie te creëren waarin je op je gevoel kunt leren vertrouwen. Belangrijke...

Lynne McTaggart avatar

Over de auteur

What Doctor’s Don’t Tell You, het moederblad van Medisch Dossier is eind 1998 opgericht door Lynne McTaggart samen met haar man Bryan Hubbard. Daarnaast is McTaggart toonaangevend wetenschapsjournalist en auteur van meerdere succesvolle boeken. Ook is zij woordvoerder op het gebied van bewustzijn, kwantumfysica en geneeskunde.
Lees meer artikelen van Lynne McTaggart