Van hamer naar goed gevulde gereedschapskist

Medisch Dossier 7 aug 2018

Als je alleen over een hamer beschikt, begint alles op een spijker te lijken, beklaagde Engelands voedingsdeskundig pionier Stephen Davies zich in 1985 bij mij. Hij verwees daarmee naar zijn frustratie over het ontbreken van gereedschap om de vele darmproblemen te benoemen en de daaraan gerelateerde tendens om iedereen die aan onduidelijke symptomen leed, te diagnosticeren als alweer een slachtoffer van candida. Dertig jaar later hebben de diverse integratieve geneeskundigen een veel genuanceerdere kijk op het candida probleem. In de loop der jaren begonnen artsen met uitgebreide ervaring in de behandeling van darmproblemen te twijfelen aan de gangbare theorieën over candida. Zij concludeerden dat Candida albicans mogelijk één van de vele darmbewoners is die een ravage aanrichten. Om die reden is het aannemelijk dat veel zogenaamde candida-patiënten heel andere problemen hebben dan schimmel-gerelateerde. Een jaar op dieet, zonder fruit en gisten De, inmiddels overleden, Londense integratieve arts, Keith Eaton, was één van de eersten die de candida-hypothese ter discussie stelde. Nog steeds bestond de standaard behandeling van candida uit het slikken van grote doses van een goed te verdragen anti-schimmelmiddel als Nystatine plus een hoeveelheid supplementen en maanden van een strikt dieet zonder fruit en gisten in welke vorm ook.

Het volledige artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Log in Word Abonnee
Medisch Dossier

Medisch Dossier

Medisch Dossier is de Nederlandse uitgave van het Britse blad What Doctors Don’t Tell You (WDDTY), van de gezaghebbende medisch journaliste...

Meer over Medisch Dossier >