Vernauwing van de aorta

Medisch Dossier 26 jul 2008 ,

Mijn moeder (79) kreeg als diagnose dat de aorta bij haar vernauwd was (stenose) nadat ze duizelig was geworden toen ze een heuvel opliep. Zij moest van de arts naar het ziekenhuis, maar hij wilde pas met de chirurg praten als zij een röntgenfoto (angiogram) had laten maken – en voor een angiogram moest ze zich opgeven voor een operatie om een hartklep te vervangen. Door een vervelende ervaring in het ziekenhuis een paar jaar geleden was ze echter helemaal niet zo tuk op een operatie, zodat ze dat angiogram heeft geweigerd. BESTAAT ER NOG EEN BEHANDELING VOOR STENOSE AAN DE AORTA, BEHALVE EEN CHIRURGISCHE INGREEP? – FB, AyrshireVernauwing (stenose) van de aorta is een van de meest voorkomende hartproblemen bij ouderen en treft misschien wel 10 procent van de mensen boven 65 jaar. Dus uw moeder is zeker niet de enige. Stenose van de aorta heeft te maken met een probleem met een hartklep aan de linkerkant, die regelt hoeveel bloed er vanuit het hart de aorta instroomt.Het is een eenvoudige eenrichtingsklep die op het ritme van het hart werkt: de ventielkleppen gaan open wanneer het bloed wordt opgepompt en ze gaan dicht als het hart in rust is.

Het volledige artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Log in Word Abonnee
Medisch Dossier

Medisch Dossier

Medisch Dossier is de Nederlandse uitgave van het Britse blad What Doctors Don’t Tell You (WDDTY), van de gezaghebbende medisch journaliste...

Meer over Medisch Dossier >