Versla uw verslavingen

Celeste McGovern 2 jul 2018 ,

Celeste McGovern onderzocht de neurowetenschap van verslavend gedrag. Lees hoe u de hersenpatronen kunt doorbreken die worden veroorzaakt door verslavende middelen, van alcohol en pijnstillers tot suiker en smartphones. Cathryn Kemp kreeg op haar 33e van de ene op de andere dag chronische pancreatitis (alvleesklierontsteking). Ze herinnert zich dat het voelde ‘alsof er een miljoen hongerige maden aan mijn ingewanden knaagden’. Ze had tot dan toe een succesvolle carrière als bekroond reisboekenauteur. Vervolgens maakte ze gedurende vier jaar periodes door waarin de ziekte verergerde en ze ondraaglijke pijn leed. Bij elke nieuwe aanval volgde een langdurige ziekenhuisopname met morfine-infusen, en Kemp zag zich genoodzaakt om tussendoor bij haar ouders in te trekken. Een specialist in Londen stelde uiteindelijk een pancreasdisfunctie vast, en ze werd geopereerd om haar toestand te verbeteren. Maar inmiddels had ze een ander probleem, dat net zo erg was: ze raakte verslaafd aan pijnstillers. Kemp kreeg een recept voor fentanyl, een middel dat ongeveer 80 keer zo sterk is als morfine. Ze mocht maximaal acht tabletten per dag gebruiken bij doorbraakpijn (een plotselinge, hevige of toenemende pijn). Toen ze dat een paar maanden gebruikt had en haar relatie op een hartverscheurende manier ten einde kwam, ging ze

Het volledige artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Log in Word Abonnee Bestel dit nummer
Celeste McGovern

Celeste McGovern

Celeste McGovern schrijft over volksgezondheid en geneeskunde. Zij behaalde haar Bachelor of Science in de biologie aan de Universiteit van Ottawa.

Meer over Celeste McGovern >