Vijf vragen over: Neuraaltherapie

Wie zich inleest in neuraaltherapie met haar wetenschappelijke achtergrond, stelt onvermijdelijk de vraag: waarom is deze therapie niet veel bekender en wijder verbreid binnen de Nederlandse huisartsenpraktijk? We vroegen het aan Jean Pierre Jansen. Deze arts voert een consultatieve holistische praktijk, gebaseerd op reguliere geneeskunde, homeopathie en neuraaltherapie.

Ook Jean Pierre Jansen is verbaasd over de relatieve onbekendheid van neuraaltherapie, waarmee zulke – voor patiënten – levensveranderende successen behaald worden. Deze therapie is ook nog eens heel makkelijk te leren, zegt hij, en bovendien simpel te implementeren in de eerstelijns gezondheidszorg.

Tijdens zijn studie geneeskunde leefde Jansen met een gemis. Hij dacht na zijn afstuderen de ultieme aanvulling gevonden te hebben in de homeopathie, toch bleef er een stuk binnen zijn systeemaanpak braak liggen. Het geheim achter lastig te traceren klachten vond hij via de neuraaltherapie.

Dit maakte van de puzzelaar met een intrinsieke wens om gezondheidsproblemen werkelijk op te lossen, een gelukkig mens. Heeft hij nog ambities? Zeker! Jansen leidt artsen op tot neuraaltherapeut en wil met zijn opleiding bijdragen aan een bredere beschikbaarheid van neuraaltherapie via de huisartsenpraktijk.

Vraag 1 Wat is neuraaltherapie?

Neuraaltherapie is de therapeutische toepassing van plaatselijke verdoving met het doel om door een werking op het regulatiesysteem van het lichaam herstel te bereiken, dat veel langer aanhoudt dan de werkingsduur (circa 30 minuten) van het middel zelf.

Ieder stukje weefsel van het lichaam zendt zenuwsignalen naar het ruggenmerg en ontvangt in een reflex signalen terug. Zo kan bij weefselbeschadiging een vicieuze pijncirkel ontstaan waarbij pijn de pijn in stand houdt, vergelijkbaar met het rondzingen van geluid tussen luidspreker en microfoon.

Dit leidt tot destabilisering van het regelsysteem door pijnprikkels, al dan niet boven de waarnemingsdrempel. Kortdurend onderbreken van de verbinding laat het geluid een tijdje stoppen. Ook neuraaltherapie werkt zo; op geschikte plaatsen wordt de pijn onderbroken met een kortwerkend lokaal verdovend middel (procaïne).

De destabilisering maakt het lichaam kwetsbaarder voor kleine aanleidingen. Zo kunnen zelfs triviale oorzaken ernstige gezondheidsproblemen uitlokken. Bovendien kan de ontregeling maken dat klachten ontstaan op grote afstand van het destabiliserende weefseldeel. Een litteken van een blindedarmoperatie kan resulteren in hoofdpijn. Dit wordt ‘stoorveldwerking’ genoemd.

Vraag 2 Wat is de achtergrond van een arts of tandarts neuraaltherapie?

Neuraaltherapie wordt wettelijk alleen door (tand)artsen toegepast. Zij hebben in aanvulling op hun praktijk de methode leren toepassen. Naast de theorie leert men, oefenend op elkaar, vooral de injectietechnieken. Er is een nascholingsplicht vanuit de beroepsverenigingen (AVIG, NAAV).

Vraag 3 Staat de therapie op zichzelf of wordt deze geïntegreerd aangeboden?

Beide is mogelijk. Regelmatig komt het voor dat een goed aangeslagen reguliere of complementaire behandeling later steeds minder standhoudt. Dat is een signaal dat er een destabiliserende invloed op het regulatiesysteem aanwezig is, waarvoor men neuraaltherapie kan inzetten.

Na behandeling kan de oorspronkelijke behandeling weer verder. De methode wordt ook zelfstandig toegepast. Bekend is bijvoorbeeld de cosmetische littekenbehandeling van een vroegere keizersnede.

Vraag 4 Hoe gaat de arts of tandarts te werk?

Het injectieplan ontstaat aan de hand van de tijdlijn waarop alle ontregelende gebeurtenissen staan (letsels, oude ontstekingen, gebitsproblemen, enzovoorts). Tevens wordt een lijst opgesteld van de actieve vicieuze cirkels (segmenten van het zenuwstelsel, bewegingsketens, enzovoorts), en van stoorveldwerkingen op afstand.

We beginnen met de minst belastende injecties. Kwaddels zijn de meest oppervlakkige injecties, ze zien er uit als muggenbulten. De prikpijn valt de meeste mensen mee. Maar ook spiertriggerpunten, littekens, klachten van peesaanhechtingen en plaatsen waar een zenuw vlak onder de huid verloopt zijn doel van injectie. De maximale dagdosis blijft vér onder de veilige maximale dosis.

Vraag 5 Voor welk soort klachten is neuraaltherapie vooral geschikt?

Pijnklachten vormen de belangrijkste indicatie. Daarnaast komen tal van chronische en acute klachten in aanmerking, waarin ontregeling van het zenuwstelsel een rol speelt. Denk aan moeheid, oorsuizing, duizeligheid, gehoorproblemen, darmklachten, beginnende hoge bloeddruk, ontstekingen van neusbijholten, (sport)blessures, et cetera.

Deze klachten kunnen de eerste tekenen zijn van destabilisering van het regelsysteem, een voorbode voor ernstiger problemen, zelfs na jaren. Dit toont hoe breed inzetbaar neuraaltherapie is.

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere artikelen van Medisch Dossier

Gastcolumn: Emoties kun je als voedsel verteren

De borsten

Eten als medicijn

Groeien met psychosynthese

Kruiden en voedingsstoffen

Marktwerking en zorg?

Veel politici spreken zich uit over marktwerking in de zorg. Volgens sommigen helpt concurrentie om kosten te beteugelen. Volgens anderen leidt het juist tot meer kosten en minder kwaliteit. De uitspraken van voor- en tegenstanders zijn niet altijd onderbouwd. Ten...

Gastcolumn: Emoties kun je als voedsel verteren

Er is de afgelopen jaren een gestage toename te zien van het aantal mensen dat psychische aandoeningen ontwikkelt.1 Dat is zorgelijk, maar eigenlijk ook relatief eenvoudig te veranderen. De kern van het probleem is dat veel mensen hun emoties niet adequaat kunnen...

De borsten

Zacht, rond, fier, stevig, klein, hangend, veranderd of zelfs afwezig na een operatie… Borsten zijn er in vele prachtige soorten en maten. Ze bestaan uit vetweefsel, bindweefsel, ligamenten én borstklieren; elke borst is gevuld met zo’n vijftien tot twintig lobben die...

Holistische hulp bij een kinderwens

Zwanger worden, het lijkt zo vanzelfsprekend. Toch heeft 1 op de 5 stellen vruchtbaarheidsproblemen - en dat worden er steeds meer. In haar praktijk begeleidt Ingrid Schoonveld vrouwen met een onvervulde kinderwens. Schoonveld werkte al jaren in de communicatiesector...

Beter naar je gevoel (leren) luisteren deel 2

In het eerste deel van dit tweeluik las je waarom het een uitdaging kan zijn om naar je gevoel te luisteren. In dit tweede deel gaan we in op het maken van gezonde voedingskeuzen, door een situatie te creëren waarin je op je gevoel kunt leren vertrouwen. Belangrijke...

Medisch Dossier avatar

Over de auteur

Lees meer artikelen van Medisch Dossier