Vijf vragen over; Orthomoleculaire therapie

Deze keer voelen we Frank Jonkers aan de tand. Een bevlogen man als het gaat om mensen helpen hun gezondheid te herwinnen en te behouden. Zijn zoektocht startte in 2002 bij zijn eigen problemen: een kwakkelende gezondheid en flink overgewicht. Jonkers begon de rol die beweging, voeding, omgevings- en leefstijlfactoren spelen in relatie tot gezondheid te bestuderen, en volgde diverse opleidingen. Hierna ontwikkelde hij in de loop der tijd een unieke, integrale behandelmethode: ‘BodySwitch‘. Inmiddels heeft Jonkers een vooruitstrevende praktijk met meerdere vestigingen. Zijn credo luidt: meten is weten. 

1. Wat is orthomoleculaire therapie?

In de orthomoleculaire behandelwijze staat het streven voorop om met onze voeding zoveel mogelijk nodige en nuttige voedingsstoffen binnen te krijgen en zo weinig mogelijk schadelijke stoffen. Dit is in de huidige tijd vrijwel onmogelijk. Met het doel om ziekte zowel te voorkomen als te behandelen, kunnen voedingsstoffen in de vorm van supplementen worden ingenomen. Dit zijn onder andere vitaminen, mineralen, sporenelementen, aminozuren, essentiële vetzuren, enzymen en bioflavonoïden. Supplementen bevatten vaak een hoge dosering van stoffen die in veel geringere mate in natuurlijke voedingsmiddelen voorkomen.  

De orthomoleculaire geneeskunde gaat ervan uit dat een ziekte eerder genezen en voorkomen zal worden door een optimale samenstelling van voedingsstoffen. Doel is om lichaamsprocessen weer in goede banen te leiden door onder andere het oplossen van (vaak ernstige) voedingstekorten. Bekende voorbeelden hiervan zijn tekorten aan vitamine B12, vitamine D en foliumzuur. 

2. Wat doet een orthomoleculair therapeut?

Een orthomoleculair therapeut spoort de onderliggende oorzaken van vaak moeilijk te diagnosticeren klachten op, waarbij de labuitslagen van ontlasting-, urine-, speeksel- en bloedonderzoek een belangrijke leidraad vormen. Zo komen niet alleen voedingstekorten als gevolg van een gebrek aan vitaminen, mineralen en sporenelementen aan het licht, maar ook de eventuele achterliggende lichamelijke oorzaak hiervan. Denk hierbij aan chronische darmproblemen, belasting door toxische stoffen, bacteriële, virale en schimmelinfecties en voedselintoleranties. Door het in kaart brengen van deze factoren kan een maatwerk behandelplan worden opgesteld, waarbij voedingsadviezen een belangrijke rol spelen. 

3. Staat deze therapie op zichzelf?

Alhoewel de orthomoleculaire therapie een integrale aanpak kent en op zichzelf staat, wordt deze in de praktijk vaak gecombineerd met bijvoorbeeld homeopathie en/of fytotherapie. 

4. Welke opleiding heeft een orthomoleculair therapeut?

Er zijn verschillende HBO-opleidingen tot orthomoleculair therapeut. Een op niveau afgeronde, geaccrediteerde opleiding geeft toegang tot de beroepsvereniging Maatschappij ter Bevordering van de Orthomoleculaire Geneeskunde (MBOG)Deze organisatie bevordert de deskundige uitvoering van orthomoleculaire geneeskunde en stimuleert wetenschappelijk onderzoek binnen het vakgebied. De MBOG komt op voor de belangen van artsen en therapeuten en voorziet in patiëntenvoorlichting. Het MBOG-lidmaatschap is een keurmerk voor kwaliteit. 

5. Wanneer en voor wie is deze therapie geschikt?

Deze therapie is voor iedereen geschikt die pro-actief aan zijof haar gezondheid wil werken, maar ook bij pijn en ziekte. Orthomoleculaire therapie wordt vaak ingezet als er vanuit de reguliere geneeskunde geen duidelijke diagnose van vage klachten is. Met name bij chronische ziektebeelden kan de inzet van orthomoleculaire geneeskunde met z’n systemische aanpak tot mooie resultaten leiden. De therapie is geschikt voor mensen van alle leeftijden. 


Frank Jonkers 

Vanuit de BodySwitchpraktijk in Heemskerk helpt Jonkers mensen om hun gezondheid te verbeteren en te behouden. En dat op basis van een doorwrochte, integrale methode. Hij is auteur van Kerngezond. Leefstijl als medicijn, oprichter van BodySwitch Nederland, schrijft columns en geeft lezingen. Zijn behandelwijze is gebaseerd op vergaarde kennis door vele opleidingen, wetenschappelijk onderzoek en een veeljarige praktijkervaring. 

 

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere artikelen van Medisch Dossier

Gastcolumn: Emoties kun je als voedsel verteren

De borsten

Eten als medicijn

Groeien met psychosynthese

Kruiden en voedingsstoffen

Marktwerking en zorg?

Veel politici spreken zich uit over marktwerking in de zorg. Volgens sommigen helpt concurrentie om kosten te beteugelen. Volgens anderen leidt het juist tot meer kosten en minder kwaliteit. De uitspraken van voor- en tegenstanders zijn niet altijd onderbouwd. Ten...

Gastcolumn: Emoties kun je als voedsel verteren

Er is de afgelopen jaren een gestage toename te zien van het aantal mensen dat psychische aandoeningen ontwikkelt.1 Dat is zorgelijk, maar eigenlijk ook relatief eenvoudig te veranderen. De kern van het probleem is dat veel mensen hun emoties niet adequaat kunnen...

De borsten

Zacht, rond, fier, stevig, klein, hangend, veranderd of zelfs afwezig na een operatie… Borsten zijn er in vele prachtige soorten en maten. Ze bestaan uit vetweefsel, bindweefsel, ligamenten én borstklieren; elke borst is gevuld met zo’n vijftien tot twintig lobben die...

Holistische hulp bij een kinderwens

Zwanger worden, het lijkt zo vanzelfsprekend. Toch heeft 1 op de 5 stellen vruchtbaarheidsproblemen - en dat worden er steeds meer. In haar praktijk begeleidt Ingrid Schoonveld vrouwen met een onvervulde kinderwens. Schoonveld werkte al jaren in de communicatiesector...

Beter naar je gevoel (leren) luisteren deel 2

In het eerste deel van dit tweeluik las je waarom het een uitdaging kan zijn om naar je gevoel te luisteren. In dit tweede deel gaan we in op het maken van gezonde voedingskeuzen, door een situatie te creëren waarin je op je gevoel kunt leren vertrouwen. Belangrijke...

Medisch Dossier avatar

Over de auteur

Lees meer artikelen van Medisch Dossier