In Beeld – Vitaminen als versterking

Zelfs lage dosis vitaminen en multivitaminen kunnen helpen bij een Covid-19-infectie, zoals een grote nieuwe studie laat zien.

Het slikken van een multivitamine of een vitaminesupplement met een lage dosis is wellicht niet de beste manier om je voedingspatroon aan te vullen, maar zelfs deze bescheiden pillen kunnen je beschermen tegen Covid-19, zo heeft een grote nieuwe studie ontdekt.

In Nederland gebruikt ongeveer 66 procent van de bevolking ouder dan 17 jaar voedingssupplementen. De omvang van de voedingssupplementenmarkt steeg met 3,4 procent in 2020 naar 693 miljoen euro. In 2019 was dit 670 miljoen euro.1

Vitamine D is het meest verkochte voedingssupplement. In 2020 kocht ruim 36 procent van de voedingssupplementen-gebruikers vitamine D. En geen wonder met studies die aantonen dat vitamine C, vitamine D en zink de immuunfunctie ondersteunen en luchtweginfecties verminderen.

Maar beschermen ze ons tegen een Covid-19 infectie? Onderzoekers van King’s College analyseerden gegevens van de Covid-19 Symptom Study-app, die ze in maart 2020 lanceerden om de effecten van Covid te volgen. De 445.000 abonnees van de app in het VK, de VS en Zweden ondergingen allemaal een PCR- of bloedtest voor Covid en 23.521 waren positief getest.2

Rond 47 procent van de gebruikers van de app meldde in de afgelopen drie maanden minstens drie keer per week een multivitamine of individuele vitamines te hebben genomen. De onderzoekers concludeerden dat het nemen van vitamine D, probiotica of multivitaminen het risico op een Covid-infectie met maximaal 14 procent verminderde. Maar vitamine C, knoflook en zink leken niet te helpen.

Er zijn altijd andere factoren die een rol spelen in studies zoals deze; bijvoorbeeld, leeftijd, lichaams-beweging, gewicht, roken en algemene gezondheid, kunnen de resultaten beïnvloeden. De onderzoekers zeggen echter dat zelfs toen ze al deze factoren corrigeerden, vitaminen nog steeds een sterk, onafhankelijk beschermend effect hadden.

Vrouwen leken meer baat te hebben bij het nemen van vitaminen. Dat zou kunnen zijn omdat hun immuunsysteem beter reageert op supplementen, speculeren de onderzoekers, maar ook omdat simpel-weg veel meer vrouwen zich bij de app registreerden.

Deze resultaten gingen uit van de inname van vitaminen op het niveau, zoals gedefinieerd door de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH). Dus wie weet wat het beschermende effect zou zijn geweest als de gebruikers onder begeleiding van een arts of therapeut therapeutische niveaus hadden ingenomen?

Bronnen
1 www.info2action.nl/publiciteit; Careality 4-2020_analyse Joop.pdf
2 BMJ Nutr Prev Health, 2021; bmjnph-2021-000250

 

Welke vitaminen?

De vitaminen die mensen in het VK, de VS en Zweden nemen sinds de Covid-19-uitbraak, zoals bijgehouden door de Covid-19 Symptom Study-app.

Wat zijn de beste?

De meest effectieve vitaminen voor het verminderen van het risico op een Covid-19-infectie, volgens de Covid-19 Symptom Study-app:

  • Probiotica 14%
  • Omega 3-vetzuren 12%
  • Multivitaminen 13%
  • Vitamine D 9%

Waarom werken ze?

Vitamine D. Deze vitamine speelt een belangrijke rol in de gezonde werking van ons immuunsysteem en vooral op antigeen-presenterende T- en B-cellen. Een grote studie ontdekte dat het het risico op luchtweginfecties met ongeveer 11 procent vermindert. Vitamine D-deficiëntie is geassocieerd met meer dan 100 ziekten.

Multivitaminen. Deze bevatten vitaminen, mineralen en sporen-elementen die het immuun-systeem ondersteunen. Tekorten aan zink, selenium en vitamine A, D en E kunnen virale infecties ernstiger maken. Een meta-analyse ontdekte dat multivitaminen de kans op luchtweginfecties verminderen.

Omega 3-vetzuren. Deze zijn ontstekingsremmend en kunnen ook helpen het immuunsysteem te ondersteunen, vooral de antigeen-presenterende T- en B-cellen.

Probiotica. Deze helpen het darmmicrobioom en genereren antivirale metabolieten. Dit kan de immuunrespons verbeteren. Er is bovendien bewijs dat een gezonde darm ook de longfunctie verbetert.

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere artikelen van Medisch Dossier

Spoorelementen; belangrijk in kleine hoeveelheden

Voeding en supplementen: speciaal voor kinderen

Onmisbaar voor onze gezondheid Vitamine D

Mijn kind heeft eczeem wat nu?

Een echte allrounder; Magnesium

Marktwerking en zorg?

Veel politici spreken zich uit over marktwerking in de zorg. Volgens sommigen helpt concurrentie om kosten te beteugelen. Volgens anderen leidt het juist tot meer kosten en minder kwaliteit. De uitspraken van voor- en tegenstanders zijn niet altijd onderbouwd. Ten...

Gastcolumn: Emoties kun je als voedsel verteren

Er is de afgelopen jaren een gestage toename te zien van het aantal mensen dat psychische aandoeningen ontwikkelt.1 Dat is zorgelijk, maar eigenlijk ook relatief eenvoudig te veranderen. De kern van het probleem is dat veel mensen hun emoties niet adequaat kunnen...

De borsten

Zacht, rond, fier, stevig, klein, hangend, veranderd of zelfs afwezig na een operatie… Borsten zijn er in vele prachtige soorten en maten. Ze bestaan uit vetweefsel, bindweefsel, ligamenten én borstklieren; elke borst is gevuld met zo’n vijftien tot twintig lobben die...

Holistische hulp bij een kinderwens

Zwanger worden, het lijkt zo vanzelfsprekend. Toch heeft 1 op de 5 stellen vruchtbaarheidsproblemen - en dat worden er steeds meer. In haar praktijk begeleidt Ingrid Schoonveld vrouwen met een onvervulde kinderwens. Schoonveld werkte al jaren in de communicatiesector...

Beter naar je gevoel (leren) luisteren deel 2

In het eerste deel van dit tweeluik las je waarom het een uitdaging kan zijn om naar je gevoel te luisteren. In dit tweede deel gaan we in op het maken van gezonde voedingskeuzen, door een situatie te creëren waarin je op je gevoel kunt leren vertrouwen. Belangrijke...

Medisch Dossier avatar

Over de auteur

Lees meer artikelen van Medisch Dossier