Voorwoord: Het einde van allergieën

Lynne McTaggart, Bryan Hubbard 4 okt 2021

Een paar maanden geleden interviewden we Damien Downing, een pionier op het gebied van ecologische geneeskunde. Deze tak van de geneeskunde kijkt naar de milieu-oorzaken van gezondheidsproblemen. Hij zei iets wat een diepe indruk op ons maakte. Hij liet ons een artikel zien in het tijdschrift Autoimmunity Reviews dat weleens voor opschudding kan zorgen in de medische wereld. In dit artikel schrijven de auteurs dat veranderingen in de doorlaatbaarheid van de darm die verband houden met industriële voedingsadditieven de oorzaak zijn van het toenemend aantal auto-immuunziekten.1 Downing had een deel van de samenvatting gearceerd, waarin de vooraanstaande Israëlische pediatrisch gastro-enteroloog Aaron Lerner en zijn Duitse coauteur Torsten Mattias dit uitleggen. Ze noemen de belangrijkste boosdoeners van darmschade met naam en toenaam: ‘Glucose, zout, emulgatoren, organische oplosmiddelen, gluten, microbieel transglutaminase [een voedingsadditief] en nanodeeltjes worden op grote schaal en steeds vaker gebruikt door de voedingsindustrie om – zo beweren de fabrikanten – de voedselkwaliteit te verbeteren. Maar alle bovengenoemde additieven verhogen de doorlaatbaarheid van de darm, doordat ze de integriteit aantasten van de tight junctions, die het paracellulaire transport regelen.’ Ook overmatig alcoholgebruik en NSAID’s (niet-steroïde anti-inflammatoire medicijnen, zoals aspirine en ibuprofen ) kun je aan dit lijstje toevoegen, zegt Downing.

Het volledige artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Log in Word Abonnee Bestel dit nummer
Lynne McTaggart, Bryan Hubbard

Lynne McTaggart, Bryan Hubbard

Medisch Dossier is opgericht door medisch journaliste Lynne McTaggart en haar man - en journalist - Bryan Hubbard, nadat McTaggart een ware...

Meer over Lynne McTaggart, Bryan Hubbard >