Vrouwen en gezondheid: Haaruitval

Medisch Dossier 6 mei 2010 ,

Door de vermindering van oestrogeen gaat de overgang vaak gepaard met haarproblemen. Hieronder enkele tips die kunnen helpen.Wie in de overgang (menopauze) komt heeft vaak last van haarproblemen. Na de overgang kunnen die allengs erger worden. De buitenwereld ziet het misschien niet, maar wie met een hand door het haar gaat voelt dat het dunner wordt. Soms is het duidelijk zichtbaar bij de voorste haargrens. Ook kan uw haar slap en droog worden en kunt u last hebt van roos en gespleten haarpunten krijgen. En soms groeit het haar nauwelijks. Andere lichaamsbeharing, zelfs het schaamhaar, kan afnemen of helemaal uitvallen.OorzakenIn de menopauze treedt een drastische daling van het oestrogeengehalte op. Daardoor ‘denkt’ het lichaam als het ware dat de hoeveelheid mannelijke hormonen in het bloed stijgt (zoals het androgeen testosteron). In werkelijkheid biedt het vrouwelijke oestrogeen niet langer een tegenwicht daartegen. Omdat mannelijke hormonen nu de boventoon voeren kunt u de daarbij horende verschijnselen krijgen. Zoals een mannelijk patroon van haaruitval (de bekende ‘inhammen’ op het voorhoofd), acne en toenemende haargroei in het gezicht (vooral de beruchte ‘snor’).U kunt zelfs kaal worden, maar dat is doorgaans een erfelijkheidskwestie. De oorzaak van ‘androgene alopecia’ zoals dat heet, zit in de genen.

Het volledige artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Log in Word Abonnee
Medisch Dossier

Medisch Dossier

Medisch Dossier is de Nederlandse uitgave van het Britse blad What Doctors Don’t Tell You (WDDTY), van de gezaghebbende medisch journaliste...

Meer over Medisch Dossier >