Weg met die sinaasappelhuid!

In de zomer zijn veel vrouwen met hun uiterlijk bezig. Dieet en lichaamsbeweging zijn vaak de eerste aandachtspunten om ervoor te zorgen dat zij er in een bikini goed uitzien. Maar hoe zit het met die vervelende oneffenheidjes die ook met gezond eten en een regelmatig bezoek aan de fitnessruimte niet verdwijnen? Overgewicht is nog tot daaraan toe, maar onderhuids vet, striemen en littekens kunnen het lichamelijke zelfvertrouwen van zelfs de slankste vrouw ondermijnen. We krijgen deze problemen niet altijd helemaal weggewerkt, maar er zijn wel een paar natuurlijke middelen die kunnen helpen.

Cellulitis

Cellulitis is een gesteldheid die van nature bij vrouwen voorkomt en er de oorzaak van is dat heupen, dijen en billen het lelijke uiterlijk van een sinaasappelschil aannemen. Ook dunne vrouwen kunnen dit krijgen, dus een goed dieet en lichaamsbeweging betekenen niet altijd dat je geen kuiltjes en deuken in je huid krijgt. Wat valt hieraan te doen?

Volgens één onderzoek is de eerste stap om cellulitis te behandelen ‘het stimuleren van de bloedsomloop in de haarvaten en het verwijderen van vloeistoffen en toxische elementen die zich hebben opgehoopt’1. Dit kan betekenen dat je elke dag droog over je huid moet wrijven en regelmatig de lymfeklieren moet masseren. Beide methoden worden als een uitstekende manier gezien om het lymfestelsel te stimuleren en zo een betere bloedsomloop en ontgifting te bevorderen. Hoewel er geen onderzoek is naar het effect van het wrijven van de huid, is het handmatig afvoeren van lymfevocht wel uitgebreid bestudeerd als therapie voor oedeem (vocht vasthouden)2.

In ander onderzoek wordt aangeraden de therapeutische inspanning op het bindweefsel te concentreren. In theorie kan de gezondheid van het bindweefsel tussen het vetweefsel en de huid met behulp van externe middelen of met massage worden bevorderd, zodat de cellulitis afneemt of helemaal verdwijnt3. In dit verband zijn indrukwekkende klinische resultaten geboekt met orale toediening van een aftreksel van Centella asiatica (Gotu kola of Indische waternavel).

Verscheidene experimentele studies laten zien dat dit middel een normaliserend effect heeft op de stofwisseling van het bindweefsel. Het stimuleert namelijk de aanmaak van glycosaminoglycan, dat de belangrijkste elementen levert voor het materiaal waarin de collageenvezels ingebed liggen4, 5. Het resultaat is een sterker bindweefsel, zonder overdreven aanmaak van collageen of celgroei6.

Nog een plantaardig middel dat goed helpt is paardenkastanje, met name de aescine die in de kastanje zit. Volgens de berichten verbetert deze stof de doorbloeding van de huid, terwijl hij ook helpt tegen oedeem7 en als adstringerend (samentrekkend) middel het weefsel kan aanspannen en strakker trekken8. Bij cellulitis vermindert dit middel de doorlaatbaarheid van de haarvaten doordat het het aantal en de omvang van de kleine poriën in de wanden van de haarvaten verkleint9,10.

Behalve met kruiden kan cellulitis ook goed worden behandeld met bepaalde voedingssupplementen, die op dit moment worden onderzocht op hun mogelijkheden voor gewichtsbeheersing (hydroxycitraat, epigallocatechinegallaat, gebonden linolzuur, et cetera.)11. Gebonden linolzuur blijkt bijzonder veelbelovend12.

Huidstriemen

Huidstriemen, donkerrode of zilverige strepen op de huid, kunnen ontstaan tijdens de puberteit, bij een zwangerschap of wanneer we afvallen of aankomen. Ze staan er algemeen om bekend dat ze lastig te behandelen zijn, althans met natuurlijke middelen, maar helemaal onmogelijk is het niet. Zo hebben Italiaanse onderzoekers ontdekt dat een mengsel van Alchemilla vulgaris (vrouwenmantel), Hedera helix (klimop) en Equisetum arvense (akkerpaardenstaart) kan helpen om deze strepen weg te werken, met name bij jongere vrouwen.

Eenenvijftig patiënten met striae cutis distensae (witte littekens in de huid) brachten gedurende veertig dagen tweemaal per dag dit kruidenmengsel op hun huid aan. Hoewel de striemen bij geen van de patiënten helemaal verdwenen, was er in 55,5 procent van de gevallen een kleine verbetering en bij 24,4 een grotere verbetering te zien. Bij de patiënten die gemiddeld de jongste waren en die de striemen het kortst hadden, was het resultaat het best13. Ook wordt met succes een aftreksel van Centella asiatica gebruikt om huidstriemen minder te laten opvallen14.

Littekens

In een groot aantal wetenschappelijke rapporten wordt gesteld dat wonden beter genezen met behulp van terpenoïden die uit de plant Centella asiatica worden gewonnen, waaronder aziatisch zuur, madecassoside en asiaticoside. Voor plastisch chirurgen is het tegenwoordig routine om plaatselijk Centella aan te brengen om de genezing van het littekenweefsel te versnellen. De plant bevordert namelijk de aanmaak van collageen en vermindert de kans op infectie, zodat het litteken uiteindelijk minder opvalt15. Ook een aftreksel van Centella, dat dagelijks in doses van 60-90 mg gedurende twee tot achttien maanden oraal wordt ingenomen, is met succes gebruikt voor de behandeling van littekens16.

Olie van de vrucht van Rosa mosqueta, of rozenbottelolie, kan eveneens helpen. Italiaanse artsen hebben gevonden dat deze olie – die linolzuur, linoleenzuur en arachidonzuur bevat – een heilzaam effect heeft bij de genezing van littekens als gevolg van een operatie of ongeval17. In verschillende rapportages over individuele gevallen wordt gesteld dat plaatselijke toediening van vitamine E een waardevolle bijdrage levert aan versnelde genezing van de wond en aan een beter cosmetisch resultaat bij brandwonden en operatielittekens. Het klinische onderzoek geeft echter nog geen uitsluitsel. In één studie werden sommige operatielittekens zelfs erger en trad er contactdermatitis op bij gebruik van olie met vitamine E18.

BRONNEN:

1 Int J Cosmet Sci, 2006; 28: 191-206
2 Rev Prat, 2000; 50: 1199-1203
3 Plast Reconstr Surg, 1998; 101: 1934-1939
4 Clin Therap, 1981; 99: 507-513
5 Minerva-Cardioangiol, 1982; 30: 201-207
6 Ital J Biochem, 1988; 37: 69-77
7 Altern Med Rev, 2001; 6: 126-140
8 Arzneim Forsch, 1979; 29: 672-675
9 Clin Terap, 1965; 32: 297-328
10 Arzneim Forsch, 1964; 14: 892
11 Int J Cosmet Sci, 2006; 28: 175
12 Adv Ther, 2001; 18: 225-229
13 G Ital Dermatol Venereol, 1993; 128: 619-624
14 Phytomedicine, 2000; 7: 427-448
15 Aesth Plast Surg, 2000; 24: 227-234
16 Ann Plast Surg, 1979; 3: 13-21
17 J Med Cutan Ibero Latin Am, 1994; 22: 23-30
18 Dermatol Surg, 1999; 25: 311-315

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere artikelen van Medisch Dossier

Gastcolumn: Emoties kun je als voedsel verteren

Groeien met psychosynthese

De invloed van klanken op je lichaam

Essentiële oliën als luchtzuiveraar

Van ziekte en zorg naar gezond gedrag

Marktwerking en zorg?

Veel politici spreken zich uit over marktwerking in de zorg. Volgens sommigen helpt concurrentie om kosten te beteugelen. Volgens anderen leidt het juist tot meer kosten en minder kwaliteit. De uitspraken van voor- en tegenstanders zijn niet altijd onderbouwd. Ten...

Gastcolumn: Emoties kun je als voedsel verteren

Er is de afgelopen jaren een gestage toename te zien van het aantal mensen dat psychische aandoeningen ontwikkelt.1 Dat is zorgelijk, maar eigenlijk ook relatief eenvoudig te veranderen. De kern van het probleem is dat veel mensen hun emoties niet adequaat kunnen...

De borsten

Zacht, rond, fier, stevig, klein, hangend, veranderd of zelfs afwezig na een operatie… Borsten zijn er in vele prachtige soorten en maten. Ze bestaan uit vetweefsel, bindweefsel, ligamenten én borstklieren; elke borst is gevuld met zo’n vijftien tot twintig lobben die...

Holistische hulp bij een kinderwens

Zwanger worden, het lijkt zo vanzelfsprekend. Toch heeft 1 op de 5 stellen vruchtbaarheidsproblemen - en dat worden er steeds meer. In haar praktijk begeleidt Ingrid Schoonveld vrouwen met een onvervulde kinderwens. Schoonveld werkte al jaren in de communicatiesector...

Beter naar je gevoel (leren) luisteren deel 2

In het eerste deel van dit tweeluik las je waarom het een uitdaging kan zijn om naar je gevoel te luisteren. In dit tweede deel gaan we in op het maken van gezonde voedingskeuzen, door een situatie te creëren waarin je op je gevoel kunt leren vertrouwen. Belangrijke...

Medisch Dossier avatar

Over de auteur

Lees meer artikelen van Medisch Dossier