Zomerverkoudheden en griep

Medisch Dossier 4 aug 2008 , ,

Niets erger dan verkouden zijn in de zomer, met name wanneer het snikheet is. En hoewel de conventionele geneeskunde er een heleboel, vaak nutteloze producten tegen infecties van de luchtwegen tegenaan gooit, zijn het de alternatieve medicijnen die een echte oplossing bieden. Voedingssupplementen Hoge doses vitamine C (bijvoorbeeld dagelijks 1g) bij een gewone verkoudheid en infectie aan de bovenste luchtwegen is heel populair; en nu blijkt dat Linus Pauling het bij het rechte eind had. Zo’n dertig zorgvuldig uitgevoerde langetermijnonderzoeken hebben aangetoond dat vitamine C het gesnif dan wel niet voorkomt, maar de aandoening wel met bijna een dag verkort.1 Homeopathie Mimosa pudica, zowel de D3- als de D6-potentie, heeft in een aantal experimenten aangetoond dat het helpt tegen rhinitis (neusverkoudheid), sinusitis (neusbijholtenontsteking), verkoudheid en griep. Bovendien kan het middel bij acute oorontsteking en ooginfecties als conjunctivitis en ooglidontsteking helpen én bij algemene overgevoeligheidsklachten van het allergische type.2 Nog een mogelijkheid is Galphimia glauca. Uit een beoordeling van zeven afzonderlijk uitgevoerde, gerandomiseerde, placebo-gecontroleerde experimenten onder 752 patiënten bleek dat deze homeopathische remedie in 79 procent van de gevallen van allergische rhinitis effectief is, waarbij oog- en neusirritaties even goed worden tegengegaan of opgeheven als met de conventionele behandelingen.3 Homeopathische combinatietherapie.

Het volledige artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Log in Word Abonnee
Medisch Dossier

Medisch Dossier

Medisch Dossier is een kennisplatform over gezondheid. We bieden onafhankelijke en wetenschappelijk onderbouwde informatie over ziekten en...

Meer over Medisch Dossier >