Ark van Noach voor microben

Als onze darmbacteriën het niet overleven, dan komen we in een wereldwijde gezondheidscrisis terecht.

Op dit moment is de darmflora van de gemiddelde Amerikaan nog maar half zo divers als die van een inwoner van een geïsoleerd dorp in het Amazonegebied. Dit is zorgelijk, omdat een diverse darmflora zorgt voor een goede gezondheid. De afgelopen jaren zien wetenschappers over de hele wereld een achteruitgang in de diversiteit van de darmflora. Tegelijkertijd is er een toename aan immuunziekten te zien. Op termijn kan dit gezondheidsrisico’s met zich meebrengen en daarom pleiten wetenschappers nu voor het oprichten van een Ark van Noach voor microben.

Bacterievrij eten

De Ark, die in werkelijkheid een kluis is, moet een archief vol met micro-organismen worden. Specifiek die organismen die noodzakelijk zijn voor de mens om in goede gezondheid te kunnen leven, moeten er in opgeslagen worden. Als op een bepaald moment een bacterie uit het ecosysteem verdwenen is, kan deze opnieuw vanuit de Ark geïntroduceerd worden.

Met name mensen uit Zuid-Amerika en Afrika zouden goede donoren kunnen zijn van bacteriën, hun darmflora is nog erg divers.

Antibiotica

Wetenschappers geven aan dat de belangrijkste reden van de achteruitgang in bacteriën het antibioticagebruik is. Ondanks jarenlange campagne om het gebruik terug te dringen, wordt het medicijn nog steeds, zowel in de gezondheidszorg als in de veeteelt, op grote schaal gebruikt.

Daarnaast eten we steeds meer ‘bacterievrij’. Gefermenteerde producten, zoals zuurkool, worden vaak gepasteuriseerd om infectiegevaar te voorkomen. Zonde, want juist het fermenteren maakt de kans op infectie al uiterst klein en bovendien krijgt u met een ongepasteuriseerd, gefermenteerd product een enorme lading probiotica binnen. Door zelf voeding te gaan fermenteren, kunt u nu al starten met het diverser maken van uw darmflora. Bovendien is fermenteren leuk, makkelijk en lekker!

Bron: New Scientist