Artrosepatiënten aan de superbroccoli

Dagelijks een struikje broccoli eten kan artrose voorkomen of verergering van deze slopende gewrichtsaandoening tegengaan. Broccoli bevat namelijk sulforafaan, een stof die de afbraak van gewrichtskraakbeen vertraagt door bepaalde enzymen te remmen en ontstekingen te onderdrukken. Ook in spruitjes en kool zit sulforafaan.

Volgens Britse onderzoekers van de Universiteit van East Anglia is een dagelijkse portie van 100 gram – een handjevol – broccoli al voldoende om artrose te voorkomen. Het kan er zelfs voor zorgen dat mensen die al artrose hebben, minder snel achteruitgaan. De enige oplossing die de geneeskunde voorhanden heeft, is het voorschrijven van pijnstillers om de ontstekingen te verlichten. Een gewrichtsvervangende operatie wordt vaak pas aangeboden als een gewricht bijna helemaal is vernietigd.

Nu de onderzoekers erin zijn geslaagd de gunstige effecten van broccoli in laboratoriumproeven aan te tonen, gaan ze verder onderzoek doen bij twintig vrijwilligers met artrose. Deze patiënten gaan twee weken lang ‘superbroccoli’ eten – een speciale kruising tussen gewone broccoli en wilde broccoli uit Sicilië, waarin extra veel sulforafaan zit. De onderzoekers hopen dan te zien dat de ziekte wordt afgeremd, al verwachten ze niet dat de gewrichten zich in zo’n korte tijd zullen herstellen.

Bron: Arthritis & Rheumatism, 2013; doi: 10.1002/art38133