Artsen ontdekken ‘nieuw’ orgaan dat invloed kan hebben op darmontsteking

De geneeskunde mag dan duizenden jaren oud zijn, onlangs is er weer een ‘nieuw’ orgaan in het spijsverteringsstelsel ontdekt, waarvan de werking van invloed zou kunnen zijn op diabetes en chronische darmontsteking (IBD: inflammatory bowel disease), zoals colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn. Het nieuwe orgaan is het mesenterium: een dubbele weefselplooi waarmee de darmen aan de buikwand zijn gehecht. Artsen dachten altijd dat het mesenterium uit verschillende delen bestond, maar de Ierse onderzoeker Calvin Coffey, chirurg aan de Universiteit van Limerick, ontdekte dat het een afzonderlijk geheel vormt.
Het mesenterium wordt daarmee het 79e orgaan in ons lichaam; alle medische naslagwerken krijgen in dit verband een update.
Ondanks de ontdekking zegt Coffey dat niemand precies weet wat het orgaan doet. Hij hoopt dat zijn ontdekking tot een nieuw onderzoeksterrein zal leiden en tot een beter begrip van bepaalde darmziekten.
Hij vermoedt dat het mesenterium een rol speelt bij dikkedarmkanker, chronische darmontsteking, diabetes en obesitas, maar er is meer onderzoek nodig om hier duidelijkheid over te krijgen.
Lancet Gastroenterol Hepatol, 2016; 1: 238-47
 

Reacties