Astma bij kinderen met een derde verminderd dankzij omega-3

Vrouwen die tijdens hun zwangerschap omega-3 supplementen slikken, kunnen hiermee de kans dat hun baby astma ontwikkeld met een derde verminderen, heeft nieuw onderzoek aangetoond.

Lange-keten supplementen die EPA (eicosapentaeenzuur) en DHA (docosahexaeenzuur) bevatten zijn het meest effectief, zeggen onderzoekers in Kopenhagen. Deze twee zuren bevinden zich van nature in vette koudwatervissen.

Vrouwen die voorheen weinig EPA en DHA binnenkregen zullen het meeste baat hebben bij het slikken van deze supplementen. Volgens de onderzoekers hebben vrouwen uit de VS en Canada vaker een tekort omdat zij minder vette vis eten dan bijvoorbeeld iemand uit Denemarken. De onderzoekers ontdekten de positieve werking van omega-3 supplementen tijdens een onderzoek onder 695 zwangere vrouwen. Tijdens het onderzoek monitorden zij ook de gezondheid van de kinderen gedurende de eerste vijf jaar van hun leven.

Tijdens het derde trimester van hun zwangerschap slikten de vrouwen 2,4 g omega-3 supplementen (visolie) per dag. De vrouwen met hoge levels EPA en DHA hadden tegen de tijd van hun bevalling 31 procent minder kans dat hun kind astma zou ontwikkelen.

Onderzoeksleider professor Hans Bisgaard zegt dat de studie ‘doorslaggevend en substantieel’ bewijs levert dat er een verband bestaat tussen een lage inname van omega-3 en de groeiende cijfers van astma bij kinderen.
Bron: New England Journal of Medicine, 2016; 375:2530