Australische onderzoekers vinden ‘superbacterie’

Onderzoekers aan de Universiteit van Melbourne hebben een ‘superbacterie’ ontdekt. Het gaat om drie varianten die bestand zijn tegen alle antibiotica.

Dit blijkt uit resultaten die afgelopen week bekend werden. De onderzoekers namen daarbij honderd monsters van 78 ziekenhuizen wereldwijd. Ze ontdekten dat de bacterie het DNA veranderde, waardoor deze resistent werd tegen de meest voorkomende antibiotica. ‘Door een mutatie falen meerdere antibiotica’, aldus promovendus Jean Lea aan het Doherty Institute in Melbourne. De multiresistentebacterie, genaamd Staphyloccus epidermidis, is verwant aan de bekendere, maar ook dodelijke MRSA (Meticilline Resistente Staphylococcus Aureus)-bacterie.

Afgelopen week werd gewaarschuwd dat de superbacterie zich wereldwijd verspreidt in ziekenhuizen. Volgens de onderzoekers kan de superbacterie ernstige infecties veroorzaken en in sommige gevallen zelfs leiden tot de dood. Vooral mensen met minder weerstand raken geïnfecteerd.

De onderzoekers stellen dat dit komt door het bijzonder hoge gebruik van antibiotica op de intensive care. Daar zijn de mensen het ziekst en krijgen veel ook de sterkste medicijnen voorgeschreven, aldus Lea. De WHO waarschuwt ook al langer voor overmatig gebruik van antibiotica doordat nieuwe stammen van dodelijke, resistente bacteriën ontstaan. Lea zegt: ‘Het lijdt geen twijfel dat antibioticaresistentie een van de grootste gevaren is voor ziekenhuizen wereldwijd.’

Bron: Nature Microbiology (2018). DOI: 10.1038/s41564-018-0230-7