autisme

Autisme komt mogelijk vaker voor, maar wordt niet herkend

Ongeveer één op de 42 jongens wordt gediagnosticeerd als autistisch – echter is het werkelijke getal mogelijk hoger omdat veel gevallen verkeerd beoordeeld zijn als ADHD (attention-deficit/hyperactivity disorder), aldus onderzoekers.

Het screeningsproces

Het screeningsproces is niet accuraat genoeg om autisme te diagnosticeren en in plaats daarvan wordt de diagnose ADHD gesteld, welke een andere behandeling benodigd.

Een verkeerde diagnose is echter enigszins te verklaren omdat ongeveer 30 procent van de kinderen met autisme ook ADHD heeft, melden de onderzoekers van het Centrum voor Autisme Onderzoek van het Kinderziekenhuis in Philadelphia.

Analyse

De verkeerde diagnoses werden ontdekt tijdens een analyse van de autisme beoordelingen van 386 kinderen in de leeftijd van zeven tot zeventien jaar oud. Het probleem zit hem vaak in de manier waarop therapeuten vragen stellen om tot een diagnose te komen. Vaak kunnen de kinderen alleen met ‘ja’ of ‘nee’ antwoorden, wat er voor kan zorgen dat het kind de diagnose ADHD krijgt.

Nauwkeurige meting

Een nauwkeurige meting is nodig erachter te komen waarom een kind zich bijvoorbeeld niet goed kan concentreren of antisociaal is.

Bron: Journal of Autism Development Disorders