Babypoep de nieuwe probiotica?

De gunstige bacteriën in babypoep zouden wel eens de nieuwste generatie probiotica kunnen worden.

Poep zit vol bacteriën, maar niet al deze bacteriën zijn even gunstig voor onze gezondheid. Naarmate we ouder worden, wordt de kans groter dat er allerlei ongunstige bacteriën in onze darmen terecht komen. Bijvoorbeeld door medicijngebruik, onze voeding en leefstijl. De ontlasting van baby’s is over het algemeen nog relatief vrij van ongunstige micro-organismen, zoals ziekmakende bacteriën, virussen en schimmels.

Tegelijkertijd bevat het juist veel gunstige bacteriën die de gezondheid bevorderen. Wetenschappers kregen daardoor het idee om uit te zoeken of de ontlasting van een baby een goed probioticum is.

De samenstelling van onze darmflora is complex en kan beschouwd worden als een persoonlijke vingerafdruk. Niet ieder probioticum zal daarom een duidelijk effect hebben bij iedereen. Om de kans op succes te vergroten, willen wetenschappers met de ontwikkeling van een product zo dicht mogelijk bij de samenstelling van een gezonde darmflora komen.

Van darmflora naar probiotica

De darmbacteriën van een baby bestaan op jonge leeftijd voor een groot deel uit een aantal belangrijke gezondheidsbevorderende stammen, zoals bifidobacteriën en lactobacillen. Deze bacteriën zijn er op gericht om na de geboorte zo snel mogelijk een goede omgeving te creëren voor andere gunstige bacteriën. Ze produceren veel korte keten vetzuren, zoals butyraat, en zorgen dat de darmen zuurstofarm worden.

Bij veel chronische ziekten op latere leeftijd gaat het juist hier mis. Er worden veel minder korte keten vetzuren geproduceerd en de omgeving in de darm wordt minder gunstig voor onze darmflora om te groeien. Babypoep lijkt dus het ideale probioticum om deze problemen op te lossen. De eerste resultaten met probiotica uit babypoep stemmen hoopvol. Als ze toegevoegd worden aan de ontlasting van volwassenen, ontstaat er gezondere poep.

Bron: Sci Rep. 2018 Aug 23;8(1):12649.