Baby’s sportende zwangere vrouwen ontwikkelen zich beter

Baby´s ontwikkelen zich motorisch beter wanneer hun moeders tijdens de zwangerschap sportoefeningen doen. Dat blijkt uit een recente Amerikaanse studie.

Sportende vrouwen krijgen sowieso baby’s met een sterker hart. Dat is al gebleken uit eerder onderzoek. Ook staat vast dat wanneer kinderen in de eerste jaren een minder goede coördinatie en motoriek hebben, zij in hun latere leven meer kans hebben op obesitas.

Trainingsprogramma

In totaal namen 71 zwangere vrouwen in de leeftijd van 18 tot 35 jaar deel aan dit nieuwe onderzoek. Een deel van de groep volgde een trainingsprogramma en de andere vrouwen deden niet meer of anders dan gewoonlijk. De sportsessies duurden vijftig minuten. De sportende deelneemsters deden de oefeningen tot aan de geboorte.
Alle deelnemende vrouwen bevielen van een gezonde baby. Na een maand werden alle baby’s fysiek onderzocht waarbij hun motoriek werd getest. Deze bleek bij de baby’s van de sportende moeders iets verder ontwikkeld dan bij de baby’s uit de controlegroep.

Overgewicht

Obesitas onder kinderen is in de Verenigde Staten een groeiend probleem. Bijna een derde van de kinderen in de leeftijd van 2 tot 19 jaar heeft overgewicht. In Nederland is dit probleem iets minder, maar toch ook zeker aanwezig. Van de kinderen van 4 tot en met 17 jaar oud had 11,7% in 2018 overgewicht, waarvan 9% matig en 2,7% ernstig overgewicht.

De onderzoekers hopen met deze studie aanstaande moeders te stimuleren om meer te bewegen, zodat zij actieve kinderen krijgen met een gezond gewicht.

Bron: Med Sci Sports Exerc. 2019 Aug;51(8):1671-1676