Bak die kip goed gaar

Eet u graag kip? Wees dan zeker dat u deze goed gaar bereidt. Rauwe kip kan namelijk bacteriën bevatten die het Guillain-Barré syndroom (GBS) kunnen veroorzaken. GBS is een aandoening van het zenuwstelsel die wordt gekenmerkt door spierzwakte, coördinatie- en stabiliteitsproblemen en in sommige gevallen zelfs verlamming.

Dit is de eerste keer dat wetenschappers een verband tussen rauwe kip en de bacterie Campylobacter jejuni leggen. Wanneer de interne temperatuur van het kippenvlees laag genoeg blijft, kunnen de bacteriën overleven, zeggen de onderzoekers van de Michigan State Universiteit.
Ook vrezen de onderzoekers dat antibiotica, waar de bacteriën tevens bestand tegen zijn, de situatie alleen maar slechter kan maken. De bacteriën kunnen neurologische problemen en letsel verergeren en de aanmaak van immune antilichamen – die de organen en het weefsel aantasten – stimuleren.

Hoewel er ook andere bacteriën en virussen zijn die GBS kunnen veroorzaken, zoals het Zika virus, worden er in de VS meer dan een miljoen mensen per jaar besmet met Campylobacter jejuni. De bacterie kan ook andere auto-immuunziekten zoals inflammatoire darmziekten en het syndroom van Reiter veroorzaken.
Bron: Journal of Autoimmunity, 2016; doi: 10.1016/j.jaut.2016.09.003