Bal je vuist om je bloeddruk te verlagen

Zweten in de sportschool om je bloeddruk onder controle te houden, is niet nodig; een speciaal soort oefening die je kunt doen, terwijl je aan je bureau zit werkt mogelijk net zo goed.

Volgens een nieuwe studie is isometrische weerstandstraining (IRT) bij mensen met hoge bloeddruk net zo effectief als cardiotraining en dynamische krachttraining bij het beheersen van bloeddrukniveaus.

IRT is een vorm van krachttraining waarbij tegen een muur duwt, je vuist toeknijpt of een zwaar voorwerp met beide armen vasthoudt, terwijl je zit en om die reden werd het altijd als gevaarlijk beschouwd voor mensen met hoge bloeddruk.

Maar onderzoekers van de Universiteit van South Wales hebben ontdekt dat het veilig en effectief is en geschikt voor iedereen. Twee tot drie dagen per week 12 minuten lang is al voldoende om een ​​hoge bloeddruk onder controle te houden.

Hoewel de onderzoekers een gespecialiseerde handgreep gebruikten voor hun proeven, denken ze dat een simpele vuist-en-knijpactie net zo goed zou kunnen werken en dat je dit zelfs zittend en televisiekijkend zou kunnen doen.

IRT heeft ook voordelen. Het verlaagt de centrale bloeddruk – de druk in de aorta, de grootste slagader van het hart – en de ambulante druk, het gemiddelde niveau tijdens het lopen.

Gevaarlijk is het in ieder geval zeker niet; de onderzoekers ontdekten dat er juist minder bijwerkingen waren dan bij andere soorten lichaamsbeweging. ‘Dit maakt IRT een zeer aantrekkelijke oefenmethode, vooral voor mensen met mobiliteitsbeperkingen die mogelijk geen andere oefeningen kunnen doen, zoals conditietraining’, aldus onderzoeker Matthew Jones.

Bron: Hypertens Res, 2021. doi: 10.1038/s41440-021-00720-3