Bang voor de tandarts? Probeer dan deze behandeling

Geschat wordt dat zo’n dertig procent van alle volwassenen over de hele wereld bang is voor de tandarts. Hierdoor kunnen klachten als duizeligheid, misselijkheid en ademhalingsproblemen ontstaan voor het bezoekje aan de tandarts, maar ook tijdens en na het bezoek. Deze behandeling zou mogelijk uitkomst bieden.

De redenen dat iemand angst voor de tandarts heeft kunnen erg verschillen. Het kan soms door een vervelende ervaring uit de jeugd zijn ontstaan, maar ook kan het bijvoorbeeld komen omdat de patiënt zich schaamt, bang is voor naalden en pijn of om de controle uit handen te geven. Uit onderzoek blijkt dat acupunctuur mensen kan helpen wanneer zij angst voor de tandarts ervaren.

Angst voor de tandarts verminderen

De onderzoekers gebruikten een puntenschaal om angst te meten bij een review van zes onderzoeken. Aan deze onderzoeken deden totaal 800 patiënten mee. Wanneer de patiënten acupunctuur kregen, daalde de angst met acht punten. Door deze resultaten, die als klinisch relevant worden beschouwd, zou het mogelijk zijn dat acupunctuur een positief effect heeft op angst voor de tandarts.

Toenemende wetenschappelijke belangstelling

Eerdere studies laten al zien dat acupunctuur bij verschillende aandoeningen kan helpen, zoals depressie, lage rugpijn en het prikkelbaar darmsyndroom. Naar de impact op specifieke gevallen van angst was echter nog niet eerder gekeken. Hoogleraar Acupunctuur, Hugh MacPherson, aan het Department of Health Sciences van de Universiteit van York, meldt dat er toenemende wetenschappelijke belangstelling is voor de effectiviteit van acupunctuur. Dit kan als een op zichzelf staande behandeling, maar ook als begeleidende behandeling.

Meer onderzoek nodig

Er werden significante verschillen gezien wat betreft de angstscores wanneer patiënten acupunctuur kregen om de angst voor de tandarts te verminderen. Echter is er toch meer onderzoek op grote schaal nodig. De onderzoekers konden namelijk geen conclusies trekken uit de resultaten die de patiënten met acupunctuur als interventie lieten zien en patiënten die een placebobehandeling kregen. Toch zien de eerste indicaties er positief uit.

Bron: European Journal of Integrative Medicine