Bang voor dementie? Ga twintig seconden op één been staan

Als u bang bent dat u de komende jaren dement wordt of een beroerte krijgt, probeer dan eens twintig seconden op één been te staan. Als u dat kunt, is er een goede kans dat u gezond blijft.
Mensen die moeite hebben hun evenwicht te houden, blijken vaker schade aan de kleine bloedvaten in de hersenen te hebben. En dat vergroot de kans op geestelijke achteruitgang of een beroerte, zo blijkt uit onderzoek van de medische faculteit van de Universiteit van Kyoto.
Meer dan 1300 mannen en vrouwen – met een gemiddelde leeftijd van 67 jaar – deden deze test. Van degenen die er niet in slaagden twintig seconden hun evenwicht te bewaren, had 34 procent zonder het te weten twee of meer ‘stille herseninfarcten’ gehad. Dertig procent had twee of meer microbloedingen (zeer kleine bloedinkjes) in de hersenen.
Hoewel de deelnemers geen tekenen vertoonden van cognitieve achteruitgang, zeggen de onderzoekers dat de hersenschade wel een aanwijzing is dat ze meer kans hebben op dementie, geestelijke achteruitgang of een beroerte. Het is echter helemaal niet zeker dát ze deze aandoeningen krijgen. Het is alleen een indicatie. Maar wel een die goed in de gaten moet worden gehouden.
Bron: Stroke, 2015; 46(1): 16-22