Bedrijven zetten zich onvoldoende in voor gezonde én betaalbare producten

Uit een analyse van 23.013 producten blijkt dat wereldwijd veel bedrijven nog te weinig doen om gezonde producten aan te bieden die ook nog eens betaalbaar zijn.

Access to Nutrition Foundation meldt dat minder dan één derde van de producten als gezond kan worden gezien.

Acces to Nutrition Foundation

Access to Nutrition Foundation is een organisatie die bedrijven aanmoedigt de toegang tot gezonde producten te verbeteren. Onlangs presenteerde Acces to Nutrition Foundation de derde Global Acces to Nutrition Index. Met deze meting hoopt de organisatie niet alleen overgewicht tegen te gaan, maar ook ondervoeding.

De top vier

Nestlé doet het niet slecht en komt dit jaar als beste uit de bus. Zij laten meer dan gemiddelde prestaties zien en verbeteringen. Ook de Nederlandse zuivelonderneming Campina doet het niet slecht en blijkt de snelste stijger te zijn, van plek acht naar plek vier. Het bedrijf komt na Unilever en Danone. De landen die meededen aan het onderzoek waren Australië, China, Hongkong, India, Mexico, Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika, het Verenigde Koninkrijk en de Verenigde Staten.

Kritische blik

Niet elk bedrijf scoort goed. Ook zijn er bedrijven die de kwaliteit van producten hoger inschat dan daadwerkelijk het geval is, waardoor zij niet aan de modellen van de Acces to Nutrition Foundation voldoen. De organisatie keek naar de grootste en meest verkopende producenten van eindproducten internationaal. Zo werd er gelet op producten voor kinderen, maar ook naar producten voor risicogroepen. Tevens werd er gelet op bijvoorbeeld vetten, suiker en zout.

Bron: Access to Nutrition Foundation