Begeleide visualisatie tegen pijn en slapeloosheid

Begeleide visualisatie (of guided imagery) kan mensen helpen bij pijn, angst en slapeloosheid, vooral als ze in het ziekenhuis liggen. Begeleide visualisatie is een meditatietechniek die gebruikmaakt van positieve boodschappen en beelden om mensen te helpen hun problemen de baas te worden. Deze techniek vormt, in combinatie met massage, een goedkope en effectieve behandeling.
Tijdens hun verblijf in het ziekenhuis beluisterden 288 patiënten een eenvoudige opname van een halfuur, met positieve boodschappen. Het effect was spectaculair: patiënten zeiden dat ze ‘significante verbeteringen’ merkten en minder last hadden van pijn, angst en slapeloosheid, zeggen onderzoekers van het Beaumont Health System in Michigan.
De begeleide visualisatie werd toegepast in combinatie met een kwartier Zweedse massage, een techniek die uitgaat van anatomie en bloedstroomrichting, waarbij handen en voeten of schedel en nek werden gemasseerd. De massage halveerde de pijnscore van de patiënten; 80 procent zei minder pijn te hebben, en ook waren patiënten aanzienlijk minder angstig. Begeleide visualisatie gaf vergelijkbare resultaten: 80 procent van de patiënten gaf aan dat het hen had geholpen.
Crit Care Nurse, 2017; 37: 62-9