Begin met wandelen na een beroerte en je leeft langer

Als je een beroerte hebt gehad, begin dan met wandelen (of tuinieren of fietsen). Door slechts vier uur per week actief te zijn, neemt je risico op vroegtijdig overlijden al drastisch af.

Ben je 75 jaar of ouder, dan zal elke week wat lichaamsbeweging je risico op vroegtijdig overlijden meer dan halveren, en de afname van het risico is nog indrukwekkender als je jonger bent dan 75 jaar, namelijk 80 procent.

Dat het sterfterisico nog verder daalt bij degenen die meer dan vier uur per week sporten, is niet verrassend.

De meeste oudere mensen kunnen een rustige manier van lichaamsbeweging volhouden, zelfs als ze een beroerte hebben gehad, zeggen onderzoekers van de Universiteit van Calgary. Om de positieve impact van lichaamsbeweging te onderzoeken, vergeleken ze de gezondheids- en activiteitenniveaus van 895 mensen met een gemiddelde leeftijd van 72 jaar die een beroerte hadden gehad met die van meer dan 97.000 mensen met een gemiddelde leeftijd van 63 jaar die geen beroerte hadden gehad.

Tijdens de vier jaar van het onderzoek stierf ongeveer 15 procent van degenen uit de beroerte- groep die drie tot vier uur per week wandelden, maar dat percentage steeg tot 33 procent onder degenen die niet trainden. In de groep zonder beroerte overleed 4 procent die trainde, maar dat percentage verdubbelde in de groep die dat niet deed.

Minimaal drie tot vier uur per week wandelen of twee tot drie uur fietsen was het minimum dat nodig was om langer te leven.

Bron: Neurology, 2021 Aug 11;10.1212/WNL.0000000000012535