Begint reumatoïde artritis in het tandvlees?

Terwijl een ongezonde darm de belangrijkste factor is bij het ontstaan van veel ziekten, is de toestand van ons tandvlees een goede tweede. In een recente studie werden tandvleesaandoeningen in verband gebracht met reumatoïde artritis (RA), de chronische ontstekingsziekte die de gewrichten aantast.

Bacteriën in ongezond tandvlees kunnen de auto-immuunreactie op gang brengen die de gewrichtspijn en zwelling van RA veroorzaken, hebben onderzoekers van het Leeds Biomedical Research Centre in het Verenigd Koninkrijk ontdekt.

Een tandvleesontsteking of parodontitis komt vaker voor bij RA-patiënten, en dezelfde bacteriën als in het ongezonde tandvlees werden aangetroffen rond artrotische gewrichten. Het sterkste bewijs voor een direct verband tussen de twee ziekten is echter de reactie van het immuunsysteem. In een vroeg stadium van RA produceren immuuncellen, zelfs nog voordat de gewrichten aangetast zijn, unieke eiwitantistoffen gericht op bacteriën die alleen in het tandvlees voorkomen.

De onderzoekers ontdekten dat mensen met de meeste kans om RA te krijgen ook twee keer meer kans hadden op tandvleesaandoeningen.

Bron: Annual European Congress of Rheumatology, June 15, 2018