man

Behandel langzaam groeiende prostaatkanker niet, zeggen onderzoekers

Nieuw onderzoek heeft aangetoond dat mannen die onlangs zijn gediagnosticeerd met langzaam groeiende prostaatkanker, veilig een ‘waakzaam afwachtende’-strategie kunnen hanteren in plaats van het onmiddellijk laten behandelen.

In Zweden staat de overgrote meerderheid van mannen met laag-risico kanker onder actief toezicht. Hierbij worden regelmatig controles en bloedonderzoeken uitgevoerd. Het is aannemelijk dat zij net zo lang zullen leven als degenen die kiezen voor behandelingen als radiotherapie en een operatie.

91 procent van de mannen in Zweden gediagnosticeerd met een zeer laag-risico prostaatkanker, en 74 procent met laag-risico kanker, kiezen voor actief toezicht in plaats van behandeling. Dat zeggen de onderzoekers van de Universiteit van New York en verschillende universiteiten in Zweden, die de respons op de kankerdiagnose analyseerden van meer dan 32.500 Zweedse mannen gedurende een periode van vijf jaar.

Een waakzaam afwachtende strategie

De gebruikelijke reactie in de Verenigde Staten op een diagnose van prostaatkanker is altijd agressief van aard. Hierbij wordt onmiddellijke behandeling aanbevolen, maar de belangrijkste boodschap die wordt meegegeven aan Amerikanen is dat ook zij kunnen profiteren van een ‘waakzaam afwachtende’-strategie, aldus de onderzoekers.

Andere studies hebben vastgesteld dat de levensverwachting van degenen die kiezen voor behandeling en degenen die dat niet doen, hetzelfde blijft. Terwijl degenen die hun kanker laten behandelen, een duidelijke aanwezige kans hebben op zeer schadelijke bijwerkingen zoals impotentie.

Bron: JAMA Oncology