Beïnvloedingstactieken verdrievoudigen het aantal geneesmiddelenrecepten

Artsen worden door middel van tactieken uit de wereld van de gedragswetenschappen gestimuleerd om meer medicijnen voor te schrijven, zoals statines en het griepvaccin.

Blootstelling aan technieken zoals ‘nudging’ verdrievoudigt het aantal recepten voor statines, zo blijkt uit een recente studie. Nudging en andere technieken op basis van gedragswetenschappen worden in softwaresystemen ingebouwd, die artsen gebruiken bij het behandelen van patiënten. Twee veelvoorkomende vormen van nudging zijn: reminders op het moment dat de artsen de volgende stap kiezen; en later wanneer het aantal recepten dat zij voorschrijven wordt vergeleken met dat van andere artsen.

Nudging

Onderzoekers van de School of Medicine van de Universiteit van Pennsylvania hebben de impact van nudging op het aantal recepten voor statines in kaart gebracht, maar deze technieken worden ook gebruikt voor het voorschrijven van antibiotica, kankerscreening en het toedienen van het griepvaccin. De wetenschappers zeggen dat de technieken tot een aanzienlijke toename leidden van het aantal recepten dat werd voorgeschreven.

De onderzoekers registreerden het aantal recepten dat 96 artsen uitreikten aan 4.774 patiënten, die allemaal ‘in aanmerking kwamen’ voor statines maar ze nog niet gebruikten. De artsen die geen duwtje in de rug kregen schreven de medicijnen slechts aan 40 patiënten voor, maar dit aantal nam toe tot 117 patiënten als nudging werd toegepast.

Bron: JAMA Network Open, 2018; 1: e180818