Belangrijk onderzoek stilgelegd om alcohollobby

Het zou een onderzoek worden dat voor eens en altijd zou aantonen of een glaasje alcohol per dag nu wel of juist niet gezond is. De studie is echter medio juni stilgelegd. Wat bleek: de alcoholindustrie heeft zich actief ingezet om de financiering van dit onderzoek rond te krijgen.

Rond de 8.000 vijftigplussers zouden willekeurig ingedeeld worden. Een groep mocht dagelijks genieten van een glaasje alcohol naar keuze en een controlegroep zou geen druppel alcohol drinken. Het onderzoek zou ten minste zes jaar duren. Doel was om het verschil in de gezondheid van het hart tussen beide groepen in beeld te krijgen. De voorbereidingen voor het onderzoek startten al in 2013. Zes maanden na de daadwerkelijke aanvang is de studie medio juni echter alweer stilgelegd.

Lobby drankproducenten

The New York Times onthulde namelijk dat de wetenschappers zelf de drankproducenten hadden benaderd om het onderzoek te laten financieren. De wetenschappers beloofden daarbij de rooskleurige uitkomst dat een glas per dag gezond is. Vijf bedrijven, AB InBev, Carlsberg, Heineken, Diageo en Pernod Ricard, zegden daarop in totaal 68 miljoen dollar toe.

De directeur van de Amerikaanse National Institutes of Health (NIH), Francis Collins stelde na de berichtgeving in de The New York Times een onderzoek in. Inmiddels is een intern rapport verschenen waarin de belangenverstrengeling is aangetoond. Het onderzoek is nu definitief stopgezet.

Goed opgezet onderzoek

De Nederlandse hoogleraar Rick Grobbee van het UMC in Utrecht vindt dit besluit, ondanks de belangenverstrengeling, jammer. Maatschappelijk gezien gaat het immers om een heel belangrijk vraagstuk. In zijn ogen was het bovendien een goed doordachte studie.

Bronnen: Foodlog en NRC