Belgische apothekers maken reclame voor vaccinatie

Binnenkort zullen alle Belgische apothekers een pin dragen met het opschrift ‘Ik ben gevaccineerd. U ook?’ Het gaat om een actie van de Vlaamse Minister van Volksgezondheid. De bedoeling is om meer mensen over te halen om zich te laten vaccineren.

Griep en pneumokokken

‘Elk jaar focussen we de campagne op een andere doelgroep,’ zegt Minister Jo Vandeurzen – die zelf overigens nog niet gevaccineerd is. Het gaat met name om vaccinatie tegen griep en pneumokokken, die longontsteking veroorzaken. De apothekers moeten het goede voorbeeld geven en bezoekers van de apotheek uitleggen hoe belangrijk vaccinatie is.

Ouderen en zwangere vrouwen

Belangrijkste doelwit van de campagne zijn mensen ouder dan 65 en zwangere vrouwen. Deze mensen komen relatief vaker bij de apotheker en die heeft de kennis om ze correct voor te lichten over vaccinatie. ‘Wij merken dat er een aantal misverstanden, bezorgdheden en zelfs onterecht vrees is bij mensen,’ aldus Dirk Vos van het Vlaams Apothekers Netwerk. ‘Wij willen een bijkomend communicatiekanaal zijn en mensen doorverwijzen naar de dokters.’ En de apothekers zelf? De meeste apothekers laten zich jaarlijks vaccineren, maar zo’n 10% doet dat niet.

Commerciële aspecten

Niet iedereen is even blij met de Belgische campagne. De Stichting Vaccinvrij twijfelt niet alleen aan het nut van vaccineren, maar denkt ook dat commerciële motieven een rol spelen. Een grote vaccinatiecampagne spekt volgens hen vooral de inkomsten van huisartsen en farmaceutische bedrijven.

Bron: VRT