Benzodiazepinen verhogen de kans op overlijden met 40 procent

Benzodiazepinen – ook wel benzo’s of pammetjes genoemd – worden routinematig voorgeschreven om oudere mensen rustig te houden, maar ze verhogen de kans om te overlijden met 40 procent, zo blijkt uit onderzoek.

Het voorschrijven van deze middelen is een gemakkelijke manier om patiënten te kalmeren, vooral als het geagiteerde ouderen betreft. Het is vaak het eerste wat artsen doen, terwijl het eigenlijk het laatste zou moeten zijn, volgens de richtlijnen die aangeven dat eerst een niet-medicamenteuze behandeling geprobeerd moet worden om angst, agitatie en slapeloosheid te behandelen.

En hoewel het voorschrijven van benzodiazepinen een snelle en eenvoudige oplossing is voor medici, kan het fataal zijn voor de patiënt, aldus onderzoekers van de Universiteit van Oost-Finland. De medicijnen verhogen bij patiënten met Alzheimer het risico op overlijden met 40 procent. Dit risico kan zowel een direct gevolg zijn van het nemen deze medicijnen of indirect door een val, omdat de patiënt de controle over zijn spieren verliest. En dat terwijl heupfracturen na een valpartij, longontstekingen en beroerten de belangrijkste doodsoorzaken zijn.

De onderzoekers bestudeerden ook eerdere studies die de gezondheid van 10.380 patiënten volgden, waarbij mensen die recentelijk deze medicijnen voorgeschreven kregen vergeleken werden met 20.760 andere patiënten die geen benzodiazepinen gebruikten.

De kans op gezondheidsproblemen nam al na de eerste dag van het gebruik toe, stelden de onderzoekers vast.

Afgezien van het feit dat volgens de richtlijnen het voorschrijven van medicijnen niet de eerste stap in de behandeling zou moeten zijn (maar juist de laatste), ontdekten de onderzoekers ook dat patiënten de geneesmiddelen gedurende langere tijd voorgeschreven kregen, terwijl ze slechts een paar dagen achter elkaar gebruikt zouden mogen worden.

Bron: Int J Geriatr Psychiatry, 2017; doi: 10.1002/gps.4821
 

Reacties