Berberine en mariadistel voor een gezond hart

Een combinatie van de plantaardige stof berberine met mariadistel verbetert zowel de cholesterolwaarden in het bloed als de bloedsuikerspiegel.

Berberine is een stof die voorkomt in een aantal geneeskrachtige kruiden, waaronder Canadese geelwortel (Hydrastis canadensis) en berberis (Berberis vulgaris). De plant wordt al sinds lange tijd gebruikt als een antimicrobieel middel. Het doodt of remt de groei van een groot aantal ongunstige bacteriën.

Recent is ook bekend geworden dat berberine invloed heeft op de hoeveelheid vetten in het bloed. Het verlaagt de hoeveelheid ongunstig LDL-cholesterol en remt de opname van cholesterol in de darmen. De opname van berberine in de darm is echter niet heel hoog. Het gebruik van mariadistel kan hier verandering in brengen

Een mooie samenwerking

In de darmen bevinden zich pompjes die ongewenste stoffen na opname snel weer terug de darmen in pompen. Het lichaam zit berberine als een ongunstige stof en wil dit snel weer kwijt. Stoffen in mariadistel kunnen het terugpompen van berberine in de darmen echter voorkomen. Hierdoor komt er een grotere hoeveelheid berberine in het lichaam beschikbaar en heeft het een groter gezondheidsbevorderend effect.

Om de effecten van de combinatie berberine en mariadistel te onderzoeken bekeken Italiaanse onderzoekers 5 klinisch, gerandomiseerde studies met in totaal 497 deelnemers. De deelnemers gebruikten gedurende 3 tot 12 maanden berberine of een combinatie van berberine en mariadistel. De deelnemers die beiden kruiden gebruikten hadden na de studie minder ongunstige vetten in hun bloed en meer gunstige vetten. Bovendien was de bloedsuikerspiegel stabieler. Het effect werd bereikt met een dosering van 500-1000 mg berberine per dag en 105-210 mg mariadistel per dag.

Bron: Phytother Res. 2019 Jan 10.