Beroepsvereniging wil ‘verplichte griepprik’ aanvechten

Het verplicht stellen van de griepprik strijkt tegen de haren in van de Beroepsorganisatie voor verpleging en verzorging. De verplichting zou namelijk in strijd zijn met artikel 11 van de grondwet over de onaantastbaarheid van het lichaam.

De beroepsorganisatie NU’91 zegt alles te doen om de verplichting van de griepprik te voorkomen. Dat schrijft NU’91 in een reactie op de berichtgeving van Staatsecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid.

Blokhuis gaat onderzoek instellen naar het verplicht stellen van de griepprik voor al het personeel in de zorg. Mocht de overheid besluiten voor een verplichte griepprik, dan zal NU’91 dit voor de rechter aanvechten.

Griepgolf

De staatssecretaris nam dit besluit naar aanleiding van de griepepidemie van vorig winterseizoen. De griepgolf duurde achttien weken, wat langer is dan normaal. Ongeveer 90 duizend mensen werden ziek, waarvan zo’n 9.500 mensen meer stierven dan normaal. Jaarlijks lag het sterftecijfer de afgelopen tien jaar op een gemiddelde op 2.700.

Het hoge sterftecijfers tijdens de griepepidemie zou mede te wijten zijn aan het beleid in Nederland dat niet streng genoeg is. De reden dat Blokhuis de griepprik wil verplichten. Op dit moment zou ongeveer dertig procent van het zorgpersoneel gevaccineerd zijn. Blokhuis wil dit naar 100 procent brengen.