Bescherm schoolkinderen tegen RSI

Schoolgaande kinderen brengen gemiddeld 6,5 uur per dag door achter een scherm. Meer dan 60% van de kinderen ervaart hierdoor pijn aan arm, nek, schouders en/of rug. Zo blijkt uit onderzoek van de Hogeschool Rotterdam voor de RSI-vereniging. De RSI-vereniging en Zit met Pit! roepen ons toekomstige kabinet daarom op om gezond beeldschermgebruik op te nemen in het verplichte curriculum van alle basisscholen en middelbare scholen.
Kinderen leren op school wél een juiste schrijfhouding maar er is geen aandacht voor de lichaamshouding bij beeldschermgebruik. Uit eerder onderzoek blijkt dat deze houding bij tablet, smartphone- en computergebruik vaak volledig verkeerd is.
De Arbowet beschermt werknemers met bijvoorbeeld een tijdslimiet aan beeldschermgebruik. Die bescherming geldt nog niet voor de jeugd. Ook heben kinderen volgens het onderzoek nauwelijks beschikking over instelbaar meubilair op school.
Oefentherapeuten ontwikkelden het ‘Zit met Pit!’ lesprogramma voor basisscholen. In drie lessen leren kinderen, ouders en leerkrachten alles over een goede beeldschermhouding en voldoende beweging.
www.rsi-vereniging.nl/preventie/kinderen-en-rsi.html