Bestrijdingsmiddel veroorzaakt wel kanker, aldus een gerechtelijk vonnis over 2 miljard dollar schadevergoeding

Roundup, de populairste onkruidverdelger van Monsanto, veroorzaakt kanker, aldus het vonnis van de rechtbank. Een echtpaar dat non-Hogdkin lymfoom had gekregen na het product twintig jaar te hebben gebruikt, kreeg twee miljard dollar schadevergoeding toegekend.

Er staan nog 13.000 andere zaken op de rol en men vermoedt dat Bayer – het chemiebedrijf dat Monsanto overnam vorige herfst – de handdoek in de ring zal gooien. Al eerder werden schadevergoedingen van 289 miljoen dollar en 80 miljoen dollar toegekend aan mensen die kanker kregen na gebruik van Roundup.

Hoewel Bayer zegt dat het in beroep gaat tegen het huidige vonnis, gelooft advocaat Brian Mahany, die al betrokken was bij verschillende rechtszaken tegen Monsanto, dat Bayer een wereldwijde schikking wil treffen voor iedereen die na gebruik van Roundup kanker kreeg of een familielid aan kanker verloor. Het werkzame bestanddeel van Roundup, glyfosaat, wordt ervan verdacht kankerverwekkend te zijn. Het is eerder al met andere vormen van kanker in verband gebracht, waaronder myeloom en leukemie.

De nieuwste uitspraak gaat in tegen de goedkeuring die de Amerikaanse milieu-instantie EPA gaf voor Roundup. Volgens EPA was het niet kankerverwekkend, maar verslaggevers van CNN ontdekten nauwe betrekkingen tussen EPA en het bedrijf, waarbij een van de functionarissen zei dat hij een herziening met betrekking tot glyfosaat door de regering ‘in de kiem zou smoren’.
Het internationale kankeronderzoekscentrum IARC concludeerde in 2015 dat glyfosaat ‘waarschijnlijk kankerverwekkend is voor mensen’.

Whistleblower News Review, May 20, 2019