Beter slapen met omega 3

Wilt u beter slapen? Slik dan omega 3-vetzuren of eet meer vette vis, zoals zalm en tonijn. Het kan u elke nacht een extra uur slaap opleveren.
Er blijkt een verband te bestaan tussen onze bloedspiegels van docosahexaeenzuur (een omega 3-vetzuur) en melatonine, het hormoon dat het slaap-en-waakritme van ons lichaam regelt. Lage spiegels omega 3 en 6 hangen samen met een lage melatoninespiegel, aldus onderzoekers van de Oxford University.
Om hun theorie te testen, gaven ze een groep van schoolkinderen van 7 tot 9 jaar zestien weken lang elke dag een supplement met 600 mg omega 3-vetzuren. Vervolgens hielden ze het slaappatroon van de deelnemers nauwkeurig in de gaten. Het onderzoek betrof 362 kinderen met leesproblemen. Van hen had 40 procent slaapproblemen.
De kinderen kregen een omega 3-supplement of een placebo van graan of sojabonen. De kinderen die omega 3 kregen, gingen beter slapen en werden ’s nachts minder vaak wakker. Aan het eind van het onderzoek sliepen ze per nacht gemiddeld 58 minuten langer en hadden zeven wakkere momenten minder dan de kinderen die een placebo kregen.
Bron: Journal of Sleep Research, 2014; doi:10.1111/jsr.12135