Bewegende ouderen hebben jongere hersenen

Oude mensen die regelmatig bewegen hebben hersenen die tien jaar ‘jonger’ zijn dan degenen die inactief zijn of weinig aan beweging doen. Hun denkvermogen en geheugen waren allebei beter, en dat op een leeftijd waarop de kans op dementie of alzheimer op zijn hoogst is, blijkt uit een nieuwe studie.
De beweging moet een ‘hoge intensiteit’ hebben, zoals de onderzoekers het noemen, dus rennen, aerobics of gymnastiek. Oefeningen met een lage intensiteit zijn bijvoorbeeld yoga of wandelen. Die gaven 65-plussers niet dezelfde bescherming.
De onderzoekers van de Universiteit van Miami keken naar het nut van verschillende soorten beweging bij een groep van 876 mensen van 65 jaar of ouder. Hun geheugen en denkvermogen werden aan het begin van de studie onderzocht, en zeven jaar later opnieuw.
Slechts 10 procent van de groep deed regelmatig aan een vorm van hoogintensieve beweging; de rest bewoog minder intensief of helemaal niet. Degenen die hoogintensieve lichaamsbeweging hadden, konden zich meer woorden van een lijst herinneren, en meer eenvoudige testjes uitvoeren dan degenen die laagintensieve of geen beweging hadden. Het verschil stond gelijk aan hersenen van tien jaar jonger, aldus de onderzoekers.
Bron: Neurology, 2016; doi: 10.1212/WNL.0000000000002582