Beweging goed voor mentale gezondheid

Geld maakt niet gelukkig, beweging wel. Wetenschappers aan de universiteit van Yale en Oxford concluderen dat beweging belangrijker is voor de mentale gezondheid dan economische status. Mensen die regelmatig bewegen voelen zich minder vaak slecht dan mensen die geen lichaamsbeweging krijgen. Het bleek dat dit vooral geldt voor mensen die aan teamsporten doen.

Het onderzoek, dat is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift The Lancet, richtte zich op 1,2 miljoen Amerikanen van achttien jaar en ouder. Deze mensen zijn in twee groepen ingedeeld die fysiek en socio-demografisch vergelijkbaar waren. De deelnemers is gevraagd hoe vaak ze zich niet optimaal voelden ten gevolge van stress, depressie of emoties. Daarnaast moesten ze vragen beantwoorden over hun inkomen, lichaamsbeweging en waar hun laatste lichamelijke activiteiten uit bestonden. De data werd verzameld in 2011, 2013 en 2015.

35 of 53 mindere dagen

Mensen die veel bewogen hebben gemiddeld 35 dagen per jaar een mindere dag. Bij mensen die nauwelijks of niet bewogen waren dat 53 mindere dagen per jaar. De onderzoekers benadrukken dat er wel limieten gelden voor de hoeveelheid en het soort lichaamsbeweging wil het voor een betere mentale gezondheid zorgen.

Ook fietsen en fitness

Zoals eerder gezegd doen teamsporten het erg goed, maar ook fietsen en fitnessen. Daarnaast is het belangrijk zo’n drie tot vijf keer per week te bewegen met een gemiddelde duur van 45 minuten. Meer dan dat gaat niet zorgen voor een beter gevoel. Voor mensen die zeer veel bewegen kan het zelfs averechts werken. Uit het onderzoek bleek dat deelnemers die meer dan drie per dag sporten net zoveel mindere dagen hadden als mensen die nauwelijks bewogen.

Bron: Lancet Psychiatry. 2018 Sep;5(9):739-746.