Bewerkt vlees kan hyperactiviteit veroorzaken

De nitraten in vleeswaren kunnen bij gezonde mensen manieën en hyperactiviteit veroorzaken. En mensen met een voorgeschiedenis van psychiatrische problemen hebben drie keer meer kans om regelmatig vleeswaren te eten, zoals ham, salami, worst en spek.

De nitraten in de vleeswaren kunnen de darmbacteriën veranderen, die op hun beurt van invloed zijn op bipolaire symptomen, zoals stemmingswisselingen en manieën, zeggen onderzoekers van de Johns Hopkins University School of Medicine.

De theorie wordt ondersteund door de vaststelling dat mensen met een bipolaire stoornis minder vaak worden opgenomen in het ziekenhuis als ze probiotica gebruiken, die helpen om de ‘goede’ bacteriën in de darm te herstellen.

De onderzoekers ontdekten dat bewerkt of gezouten vlees het enig type voedsel was dat steeds vaker opdook wanneer ze de voeding van mensen met een bipolaire of andere psychiatrische stoornis analyseerden.

Ze schatten dat mensen die lijden aan manieën drie keer meer kans hadden om regelmatig vleeswaren te eten dan mensen zonder manieën.

Bron: Mol Psychiatry, 18 juli 2018; doi: 10.1038/s41380-018-0105-6