Bewerkt voedsel kan de belangrijkste oorzaak zijn van artrose

Suikers uit bewerkte voedingsmiddelen vormen een nog niet bekende oorzaak van artrose, zo menen onderzoekers. En dit is niet alleen een gevolg van overgewicht: mensen met een normaal gewicht die veel fastfood eten, kunnen de aandoening ook ontwikkelen.

Deze voedingsmiddelen veroorzaken ontstekingen in de gewrichten, die het OA-proces van kraakbeenerosie in gang zetten, waardoor de botten hun functie van schokdempers verliezen.

De belangrijkste oorzaak van OA is overtollig lichaamsvet, maar onderzoekers van de Oklahoma Medical Research Foundation hebben ontdekt dat dit een secundaire factor is van onze voeding.

Muizenstudies

Hun bevindingen zijn tot nu toe alleen gebaseerd op muizenstudies, maar de onderzoekers zijn ervan overtuigd dat ze soortgelijke reacties bij mensen zullen waarnemen. Gezonde muizen kregen verschillende vetrijke diëten, maar de onderzoekers ontdekten al snel dat het de koolhydraten waren die hun gewrichten aantastten.

Met name voedsel dat rijk is aan sucrose, of kristalsuiker, lokte een gewrichtsontsteking uit – een typisch symptoom in een vroeg stadium van OA. Het vezelrijk dieet leek ook kraakbeengenen te veranderen, die OA kunnen veroorzaken.

Factoren

Lichaamsgewicht en lichaamsvet leken geen rol te spelen, voegden de onderzoekers eraan toe. Afgezien van het gewicht, waren andere risicofactoren: zwaar lichamelijk werk, gewrichtsblessures, leeftijd en genen. OA is de meest wijdverspreide vorm van invaliditeit in het Westen en treft ongeveer 27 miljoen Amerikanen alleen al.

Bron: Dis Model Mech, 2018; 11. pii: dmm034827