Bewerkt voedsel vergroot de kans op kanker

De kans dat u kanker krijgt neemt toe naarmate u meer bewerkt voedsel eet, zoals kant-en-klaar gebak, snacks, snoep en frisdranken. Als u per dag 10 procent van deze voedingsmiddelen meer gaat eten, stijgt de kans om kanker te krijgen naar schatting met 12 procent, blijkt uit een recente studie.

‘Sterk bewerkte voedingsmiddelen zouden een extra risicofactor kunnen zijn voor het krijgen van kanker, samen met roken en obesitas, zeggen onderzoekers van de Sorbonne Universiteit in Parijs. Zij registreerden gegevens over de gezondheid en de voeding van bijna 105.000 mannen en vrouwen met een gemiddeld leeftijd van 43 jaar, waarvan 18 procent zei dat ze regelmatig sterk bewerkt voedsel aten.

Sterk bewerkt voedsel bevat veel suiker en kankerverwekkende stoffen die vrijkomen bij de productie ervan.

De deelnemers aan het onderzoek werden minstens twee en gemiddeld vijf jaar gevolgd. Gedurende deze periode werden 2.228 nieuwe gevallen van kanker gediagnostiseerd, en de diagnose werd vaker gesteld bij mensen die sterk bewerkte voedingsmiddelen aten.

Maar de onderzoekers geven toe dat het met dit type onderzoek moeilijk is om een direct causaal verband vast te stellen, aangezien andere factoren – zoals roken en te weinig beweging – ook een rol kunnen spelen.

Bron: BMJ, 2018; 360: k322