Bewerkte voeding en depressie

Recent onderzoek laat zien dat er een verband bestaat tussen de consumptie van sterk bewerkte voeding en depressie. Kan eten ons ongelukkig maken?

Sterk bewerkte voeding, zoals frisdrank, koek, snoep, gefrituurde producten en ijs worden in toenemende mate gegeten. Het gemiddelde Amerikaanse voedingspatroon bestaat voor meer dan de helft uit sterk bewerkte voedingsmiddelen en ook in Nederland neemt de consumptie toe.

Eerder is het eten van sterk bewerkte voeding al in verband gebracht met een verhoogd risico op kanker. Recent onderzoek laat tevens een verband zien met het voorkomen van depressieve gevoelens.

Oorzaak of gevolg?

Wetenschappers analyseerden de data van 13637 volwassenen. De deelnemers werden geïnterviewd om te bepalen wat ze de afgelopen 24 uur gegeten hadden en daarnaast werd door middel van een vragenlijst bepaald of er sprake was van depressieve gevoelens.

Ook werden vragen gesteld over de leefstijl. Mensen die veel sterk bewerkte producten consumeerden en daarnaast ook weinig lichaamsbeweging hadden, waren vaker depressief dan mensen die gezond aten en voldoende bewogen.

De wetenschappers vonden logischerwijs dat een toename van de consumptie van bewerkte voedingsmiddelen leidde tot een afname van de inname van essentiële voedingsstoffen zoals zink, ijzer, koper, selenium, voedingsvezels en vitaminen.

Eerdere studies uit Frankrijk en Spanje lieten soortgelijke verbanden zien. Vervolgonderzoek moet uitwijzen of sterk bewerkte voeding depressieve gevoelens kan veroorzaken, of dat depressieve gevoelens leiden tot een toename van de consumptie van ‘comfortfood’. Hoe dan ook is het voor een goede gezondheid belangrijk om de inname van bewerkte voeding zo veel mogelijk te beperken.

Bron: Front. Nutr. Dec 2020