Bewijs voor samenhang chronische stress en hartziekte

Wetenschappers zijn er eindelijk in geslaagd om aan te tonen wat wij eigenlijk wel wisten: hartklachten kunnen ontstaan door langdurige stress door geldzorgen, huwelijksproblemen of problemen op het werk.
Hoewel iedereen dit intuïtief wel vermoedde waren onderzoekers er tot voor kort niet in geslaagd deze samenhang ook te bewijzen. Maar nu hebben wetenschappers van de University of Western Ontario in Canada een methode ontwikkeld om aan de hand van haaranalyse langdurige stress (bijvoorbeeld gedurende een half jaar) aan te tonen.
Tot dusver viel dat aan de hand van bloedserum, urine en speeksel alleen te bewijzen voor het moment van onderzoek, terwijl hartproblemen worden geassocieerd met chronische stress, dus gedurende langere tijd.
Omdat haar groeit met een gemiddelde snelheid van één centimeter per maand geeft een haar van zes centimeter door het meten van het cortisolgehalte (het stresshormoon) een beeld van het stressniveau in de afgelopen zes maanden.
Om deze theorie te testen onderzochten ze haren van 56 patiënten met een hartaanval en 56 ziekenhuispatiënten zonder deze aandoening en constateerden dat de eerste groep inderdaad een hoger cortisolgehalte in hun haar had.

BRON: Stress, 2010; doi: 19.3109/10253890.2010.511352