Bier

Bier voor wijn of andersom? Maakt niet uit

Hoe zit het nu: eerst wijn en dan bier, of andersom? Het verhaal gaat dat eerst bier drinken de kans op een kater vermindert – maar volgens wetenschappers maakt het niets uit; het hangt van de hoeveelheid af die u drinkt, niet van de volgorde.

De theorie werd getest op 90 mannen en vrouwen tussen de 19 en 40 jaar, die in drie groepen werden ingedeeld. De eerste groep dronk eerst 1,4 liter bier gevolgd door vier grote glazen wijn, de tweede groep dronk hetzelfde maar in omgekeerde volgorde, en de derde groep dronk alleen bier of wijn. Een week later werd iedereen in een andere groep ingedeeld en werd het experiment herhaald.

De dag na het drinken werd de deelnemers gevraagd naar de ‘kater-score’, gebaseerd op de mate van dorst, vermoeidheid, hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid, maagpijn, verhoogde hartslag en verlies van eetlust.

Het maakte echter niet uit in welke volgorde de vrijwilligers dronken. Ze voelden zich allemaal behoorlijk beroerd de volgende dag. ‘We zien helemaal geen bevestiging van het idee dat bier drinken vóór wijn een mildere kater geeft dan andersom’, zei onderzoeker Joran Kochling van Witten/Herdecke University.

Am J Clin Nutr, 2019; 109: 345–52