Big Pharma houdt wetenschappelijk bewijs over gevaarlijke geneesmiddelen achter

Farmaceutische bedrijven misleiden gezondheids- en overheidsinstellingen en houden opzettelijk onderzoeksgegevens achter die aantonen dat een geneesmiddel niet werkzaam of zelfs gevaarlijk is. Minstens de helft van alle medische trials wordt nooit gepubliceerd.

Een voorbeeld: de overheid werd gemanipuleerd om voorraden Tamiflu aan te leggen tijdens de varkensgriepepidemie in 2009, maar zag niet-gepubliceerde studies die aantoonden dat het niet werkzaam was, over het hoofd.

Ongeveer 80 procent van de studies naar het geneesmiddel, die aantoonden dat het niet effectief was om de complicaties te voorkomen als iemand de griep had, werd hetzij nooit gepubliceerd hetzij niet onafhankelijk beoordeeld.

In plaats van op wetenschappelijke evidentie baseren overheden zich op het ‘marketingspel’ van de geneesmiddelmiddelenfabrikant, zei Simon Kolstoe van de Universiteit van Portsmouth tegen het British Parliament’s House of Commons Science en Technology Committee. De Britse overheid alleen al besteedde £424 miljoen (487 miljoen euro) aan Tamiflu om haar werknemers te vaccineren.

In een ander voorbeeld werd bewijs voor de gevaren van lorcainide, een geneesmiddel voor het hart, gedurende tien jaar geheimgehouden, en veel mensen overleden ten gevolge daarvan, zo kreeg het comité te horen.

Maar zelfs de Britse overheid maakt zich hieraan schuldig. Public Health England publiceerde de resultaten van drie trials met het HPV-vaccin niet. Hoofd Immunisatie, Mary Ramsey, stelt dat het agentschap ‘midden in het proces van het uploaden van de data’ zit, hoewel dit al drie jaar duurt.

Bron: BBC News, 2 november 2018